Zeman s malou sebereflexí a povaleč Havel. Zalistovali jsme v názorech zemřelého Štěpána

23.03.2014 14:16

Ostrý jazyk a břitké komentáře zejména na adresu současné politické reprezentace. To byl Miroslav Štěpán, někdejší známá tvář KSČ a jednu dobu její „korunní princ“, později jediný z normalizačních komunistů, který byl za své kroky odsouzen do vězení. Dnes ve věku 68 let zemřel.

Zeman s malou sebereflexí a povaleč Havel. Zalistovali jsme v názorech zemřelého Štěpána
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Štěpán, bývalý člen ÚV KSČ

Anketa

Který český politik je nejšikovnější při vystupování v médiích?

46%
1%
1%
38%
5%
1%
hlasovalo: 10019 lidí
Štěpán, narozený v roce 1945, byl jednou z nejvýraznějších politických osobností období normalizace, zejména její druhé části. Tehdy se dostal do předsednictva ÚV KSČ a netajil se ambicemi vystřídat Miloše Jakeše v pozici generálního tajemníka. Se sametovou revolucí ale jeho stranické ambice pohasly, musel se vzdát i poslaneckého mandátu a nakonec byl ještě v roce 1989 zatčen a následujících 22 měsíců strávil ve vězení. Důvodem bylo jeho rozhodnutí rozehnat v lednu 1989 demonstrace v rámci „Palachova týdne“.

V devadesátých letech se kromě svých obchodních aktivit věnoval i politice, když založil Stranu československých komunistů. V ní se o pozici generálního tajemníka jednu dobu přetahoval s Ludvíkem Zifčákem. Mimo to občas glosoval aktuální politické dění.

Jeho úmrtí bylo pro širší veřejnost nečekané. Ještě vloni v říjnu Štěpán představil svou knihu vzpomínek. Dostala název „Můj život v sametu aneb Zrada přichází z Kremlu“. Servítky si nebral zejména při hodnocení tzv. sametové revoluce, v jejímž důsledku se ocitl ve vězení a později o sobě občas s nadsázkou mluvil jako o „vězni sametové revoluce“. V knize o listopadových událostech roku 1989 napsal: „Československo se znovu, stejně jako v jiných osudových chvílích, zachovalo jako velký srab a sráč."

Neváhal se ovšem pustit ani do některých svých soudruhů. Podle jeho názoru někteří úplně ztratili smysl pro realitu, když například vážně tvrdili, že škodovka je lepší než mercedes. „Viděl jsem, že z nich jak sláma z bot kouká ideová povinnost,“ poznamenal k tomu v memoárech.  

Nepřipadalo mi, že Havel chytře taktizuje

To však nebylo nic proti příkrému hodnocení, kterému Štěpán podrobil polistopadové elity. „Havel u nás nesváděl nějaké těžké boje, dokonce ani v kriminále, jak jsem zjistil i od jeho někdejších vězeňských vychovatelů,“ vzpomíná Štěpán. Příležitost přeptat se na Havla a další disidenty totiž dostal, když v roce 1990 skončil na Borech, kde dokonce dostal stejného vychovatele jako kdysi měli Václav Havel nebo Václav Benda.

O Havlovi si prý nikdy nemyslel, že by byl nějakým talentovaným opozičním lídrem. „Četl jsem Havlovy výslechy z let 1968–69, kdy cestoval do USA přes Paříž a Mnichov, kde se o něj staral Pavel Tigrid,“ vzpomínal Štěpán. „Nepřipadalo mi, že před vyšetřovateli nějak chytře taktizuje, ale spíš že podává spoustu informací o Tigridovi a dalších. Nikdy jsem si prostě nemyslel, že zrovna Havel je ten, kdo by u nás měl jednou mít něco většího na starost,“ dodal.

Největší chybou režimu podle něj bylo, že nenechal Havlova díla hrát. Zákazy jen uměle vyprovokoval poptávku. „Jsem totiž přesvědčen, že stejně nejsou tak světoborná, že by se z nich celý národ dojímal,“ uvedl.

Podobně hodnotil i Havlovy druhy z disentu. „Dodnes jsme neprovedli hlubší analýzu lidí kolem Charty 77, což byla spíš sekta než nějaké větší hnutí oslovující širší veřejnost,“ napsal například. Jedinými, kdo byli v této skupině schopni tvořit zajímavé věci, byli podle něj vyloučení komunisté. Kromě nich už prý k Chartě 77 patřila jen skupinka blouznivců kolem hudební skupiny Plastic People of the Universe, kteří se z jakékoliv veřejné debaty vyloučili sami.

Štěpánovy memoáry následně pro ParlamentníListy.cz ostře strhal někdejší disident John Bok. „Tento člověk se chce jen zviditelnit a vrátit se do povědomí veřejnosti, protože to je zakomplexovaný idiot,“ vzkázal. „Pan Štěpán je prolhaný a cynický zmetek - s prominutím - a ty jeho zvratky, které nepodkládá žádnými dokumenty, či důkazy nebo svědectvími, jsou jenom bláboly,“ dodal Bok, kterého nadzvedlo především označení tehdejších disidentů jako „povalečů“.

Prognóza: Čeká nás válka, a může to být kvůli Rusku

Pár týdnů před vydáním knihy Štěpán zavzpomínal i pro ParlamentníListy.cz. Vzpomínal například na prezidenta Husáka, který podle něj byl díky předchozím krutým životním zkušenostem jediným, kdo „nezblbl“ z tatíčkovské pozice hlavy státu na Pražském hradě. „Jako komunista se svým těžkým životem počínaje odsouzením k trestu smrti a konče ztrátou manželky se upjal na jiný barák,“ vyprávěl. Zato Václavové Havel a Klaus si podle něj libovali v důležitosti.

Před podobnými sklony pak varoval i současného prezidenta Miloše Zemana. „Trpí nedostatkem sebereflexe, nestrpí porážku a v takovém rozpoložení se dříve nebo později začnou dělat fatální chyby,“ varoval prezidenta, jenž by podle něj měl korigovat například své bonmoty, které už někdy překračují hranu trapnosti.

Štěpán s ParlamentnímiListy.cz hovořil i dříve. Například již v roce 2012 odhadl některé politické trendy, které se v následujícím roce začaly naplňovat. „Budoucnost nejen v Česku tkví hlavně v posilování přímé demokracie. Lidé budou asi směřovat k větší samosprávě. Ve finále nebudou vládnout žádní papalášové a bafuňáři jako za socialismu, ale ani dnešní typ mocipánů, kteří jsou ještě blbější než ti bývalí,“ odhadoval.

Tehdy také odhadoval, že na svět se řítí vážná pohroma v podobě velké přírodní katastrofy nebo válečného konfliktu. „Ten se může týkat snah o vyvolání rozbrojů v Rusku nebo soutěžení mezi islámem a křesťanstvím,“ odhadoval. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…