Zeman sbírá podpisy na Hrad. Fischer je zatím v klidu

09.06.2012 8:23

Během podzimu lze očekávat, že na ulici kromě prodejců čehokoliv budou veřejnost oslovovat i pracovníci kampaně jednotlivých prezidentských kandidátů. Do konce listopadu totiž musí mít sebraný požadovaný počet podpisů. O podpoře veřejnosti, vyjádřené peticí s padesáti tisíci podpisy, sice řada kandidátů mluví, ale půl roku před vypršením lhůty zatím shánějí podpisy pouze dva kandidáti.

Zeman sbírá podpisy na Hrad. Fischer je zatím v klidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

Miloš Zeman už podle svého volebního manažera Vladimíra Kruliše má potřebné podpisy téměř sebrané. „Sbíráme už od 21. března. Zároveň si testujeme Zemanovu podporu a zjišťujeme názory na něj,“ uvedl manažer.

Sebrat padesát tisíc podpisů není jednoduché

Podle MF DNES se ukazuje, že sebrat padesát tisíc podpisů není zase tak jednoduché. Zemanovi trvalo shánění podpůrců skoro čtyři měsíce, a to má zajištěné podpisy všech členů své strany a navíc sbírá v době, kdy lidé ještě nejsou na dovolené. Reportér deníku prý na jaře sledoval sběr podpisů na matějské pouti a zjistil, že lidé se na dobrovolníky s archy příliš nadšeně netváří. Podepssal jen zhruba každý pátý a za celý den se sešlo jenom 250 podpisů.

To prý není pozitivní zjištění pro favorita voleb Jana Fischera. Ten jasně deklaroval, že chce kandidovat na základě podpory veřejnosti, nikoliv politických stran, bude tedy rovněž nucen si obstarat padesát tisíc petentů. Čas na to má zhruba do konce listopadu, neboť podpisy se musí odevzdávat do 60 dnů před volbou. Podle Zemanových zkušeností nejspíš bude mít jeho tým celkem honičku.

Fischer čeká

Vedoucí muž všech průzkumů totiž ještě podpisy sbírat vůbec nezačal. Jeho tým otálení vysvětluje čekáním na schválení prováděcího zákona. „Začít se sběrem podpisů předtím, než návrh prováděcího zákona projde minimálně sněmovními výbory, by bylo nezodpovědné. Hrozilo by, že podpisy propadnou,“ vysvětluje pracovnice Fischerovy kampaně Sabina Tančevová.

Fischerovi se v nejhorším nabízí „úniková varianta“ v podobě dohody s některou z parlamentních stran, za kterou by jej pak navrhli její zákonodárci. To však odmítá, neboť si chce zachovat nezávislost. „Jan Fischer je nezávislým a nestranickým kandidátem, proto nehledá žádné kličky a nebude mít žádná zadní vrátka,“ ujišťuje Sabina Tančevová.

I kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, který má za sebou více než sto zákonodárců, chce svou kandidaturu posvětit veřejnou peticí. „Podpisy chci určitě sbírat a nejlépe ještě víc než padesát tisíc,“ ujišťuje podle MF DNES. Sbírání autogramů by se navíc chtěl osobně zúčastnit.

Z dalších prezidentských adeptů podpisy podle MF DNES nyní sbírá pouze Jana Bobošíková. Předsedkyně strany Suverenita jich podle svého týmu zatím sehnala něco přes deset tisíc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…