Zeman schválně upevňuje jádro lidí, co ho mají rádi. Ale už je prý zneklidněn poklesem popularity, říká Jindřich Šídlo

30.12.2014 10:55

Prezident si užívá, že udržuje v provozní teplotě tvrdé jádro svého elektorátu. Zatím mu to stačilo, ale mohl by být zneklidněn klesajícími procenty popularity, prohlásil v internetové DVTV komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. Podle Patrika Eichlera z deníku Referendum bude prezident i nadále využívat ke zvýšení popularity frustrace významné části obyvatelstva.

Zeman schválně upevňuje jádro lidí, co ho mají rádi. Ale už je prý zneklidněn poklesem popularity, říká Jindřich Šídlo
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Komentátor Hospodářských novin v pořadu ČT Hyde park

Jindřich Šídlo míní, že tradiční problém české zahraniční politiky spočívá v tom, že prezidenti nemají stejný pohled na věc jako vláda, neboť není jasné, kdo formuje zahraniční politiku. Zda je to prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek nebo jeho náměstek Petr Drulák, který se dle Šídla stal v uvozovkách mediálním démonem posledních měsíců.

„A prezident si užívá, že udržuje v provozní teplotě jakoby tvrdé jádro svého elektorátu, což jsou všechny ty jeho výstupy v rozhlasových pořadech a podobně. Zatím mu to stačí, ale myslím si, že teď je celkem zneklidněn těmi procenty popularity a zdá se, nebo aspoň jeho okolí to říká, že s tím hodlá něco dělat. Jsem zvědav co,“ uvedl Šídlo.

Podle Patrika Eichlera bude prezident zvyšovat svoji popularitu tím, že bude nadále využívat frustrace významné části obyvatelstva, která pracuje čtrnáct hodin denně a která nemá dostatečné sociální zabezpečení umožňující důstojný život. „Zaměstnanost a otázka práce je jedno z klíčových témat, které je relativně málo reflektováno z centrální úrovně, takže pokud bych měl zvyšovat podporu Miloše Zemana ve společnosti, tak to budu dělat akcentací zaměstnanosti a budu to dělat akcentací, že jsem prezident, který je blízko lidu, tzn. pokračování těch krajských, okresních návštěv, fotografování se zaměstnanci,“ vysvětloval Eichler. Šídlo k tomu dodává, že Miloši Zemanovi v politické kariéře vždy vyhovovalo, když byla společnost nějakým způsobem rozdělená. To je prý jeho taktika od devadesátých let.

Video ZDE

„A pak je ještě jedna důležitá otázka. My nevíme, jestli Miloš Zeman hodlá kandidovat do druhého termínu. Ono jak ten život běží rychle, tak v září 2015 se přelomí prezidentův první termín do druhé poloviny. A otázka prezidentské volby, která má být v lednu 2018 (dva nebo tři měsíce po parlamentních volbách), proto začne být příští rok dost aktuální. Je otázkou, zda se najde nějaký protikandidát Miloše Zemana, nějaký český Kiska,“ uzavírá Šídlo.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…