Zeman se 17. listopadu potká s Konvičkou. A nejspíš na jeho akci i promluví, připustil Ovčáček

08.11.2015 15:22

Prezident Miloš Zeman si připomene události 17. listopadu 1939 a 1989 na pražském Albertově v době, kdy tam bude demonstrace Bloku proti islámu. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček v diskusním pořadu televize Prima nevyloučil, že prezident vystoupí před občany, kteří se na shromáždění sejdou. Podobně to podle něj udělal i před rokem.

Zeman se 17. listopadu potká s Konvičkou. A nejspíš na jeho akci i promluví, připustil Ovčáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Tehdy Zemana na Albertově vypískaly stovky lidí. Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k odstoupení prezidenta.

Zeman by měl podle mluvčího na Albertov dorazit mezi 14:00 a 15:00. Blok proti Islámu pořádá demonstraci "na podporu názorů prezidenta republiky na imigraci a islám" ve 14:00. Ministerstvo vnitra ve zprávách o extremismu označuje Blok proti islámu jako konkurenci krajně pravicových hnutí, která s cílem získání volební podpory záměrně a účelově využívá informace, jež jsou často vytrženy z kontextu, zobecněny nebo špatně interpretovány.

"Nepředpokládám, že by pan prezident demonstroval," odpověděl Ovčáček na dotaz, zda se prezident do shromáždění aktivně zapojí. Mluvčí nechtěl mluvit ani o tom, zda prezident demonstraci podporuje. "Pokud se zde sejdou nějací občané a budou zde vyjadřovat svoje názory, tak to je jejich záležitost," uvedl Ovčáček. Kancelář prezidenta podle něj demonstraci nechystá. "Loni tam byli také občané, kteří přišli vyjádřit svůj názor a pan prezident před nimi promluvil. Možná se ta situace bude opakovat," podotkl Ovčáček.

Před rokem Zemana vypískaly stovky lidí při odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu. Na transparentech mu lidé vytýkali náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k odstoupení. Osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci. Kvůli házení vajíček na prezidenta byli obviněni dva lidé. Žalobce však nedávno jejich stíhání zrušil jako nezákonné a vrátil případ policii k doplnění.

Letos se při příležitosti 17. listopadu v Praze uskuteční řada akcí. Kromě odpůrců migrace se v metropoli sejdou i zastánci uprchlíků. Vedle demonstrací se chystají i vzpomínkové akce na události z roku 1939, které vedly k uzavření vysokých škol nacisty, i z roku 1989, které stály za pádem komunistického režimu v Československu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…