Zeman se Čechům přejí. Může se národu znechutit jako Paroubek, píší HN

13.08.2013 8:42

Prezident Miloš Zeman a jeho agresivní styl se prý Čechům nakonec přejí. Mají totiž zakódovaný cit pro elementární spravedlnost a odpor ke zneužívání moci. Nyní proto zavrhli doposud vládnoucí pravici, ale prezidenta prý nejspíš čeká totéž, obzvlášť když jeho přátelé neodolají svodům různých výhod.

Zeman se Čechům přejí. Může se národu znechutit jako Paroubek, píší HN
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

Petr Honzejk na názorové stránce Hospodářských novin polemizuje se svým redakčním kolegou Petrem Kamberským, který nedávno věštil naší zemi osm až dvanáct temných let pod vládou militantních rovnostářů, zosobněných Milošem Zemanem.

„Ve skutečnosti nemusí být zdaleka tak zle. Mentální kód české společnosti se nevyčerpává rovnostářstvím a není ani jisté, jestli egalitarismus je za všech okolností jeho hlavní součástí,“ píše komentátor. Kromě něj je prý v české mentalitě zakódován i cit pro elementární spravedlnost a odpor ke zneužívání moci.

„Ústavnost a legitimita vládnutí nejsou pro Čechy zbytné haraburdí, i když většina přirozeně v těchto termínech neuvažuje,“ myslí si Honzejk. Za příklad si vzal volby v roce 2010, kdy Jiří Paroubek svou všežravou agresivitou vyděsil voliče natolik, že mu nepomohly ani sliby třináctých důchodů. „Miloš Zeman  je samozřejmě jiná liga, ale pokud bude tlak přehánět, může se mu přihodit totéž,“ varuje komentátor. Už současná kampaň, požadující zavřít málem každého, kdo kdy udělal chybu v daňovém přiznání, je prý na hraně.

Honzejk proto došel k optimistickému závěru: Levice volby vyhraje, ale dlouhodobá autoritativní vláda nás nečeká. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…