Zeman se chystá do sněmovny. Možná domluví poslancům při schvalování služebního zákona

23.08.2014 20:51

Prezident Miloš Zeman se nijak netají tím, že není nijak nadšen stávající podobou připravovaného služebního zákona. Příčí se mu především institut tzv. politických náměstků. Už pohrozil, že možná využije svého práva veta. Tím však tlak na poslance nekončí.

Zeman se chystá do sněmovny. Možná domluví poslancům při schvalování služebního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Podle informací České televize prezident Zeman zvažuje přímou účast na jednání sněmovny, až budou poslanci probírat služební zákon. „Pan prezident zastává velmi kritický názor vůči institutu politických náměstků. Předpokládá, že pokud zůstane v návrhu zakotven, mohl by zákon vetovat. Mohu prozradit, že pan prezident zvažuje možnost účasti na jednání Poslanecké sněmovny v souvislosti se služebním zákonem," řekl dnes České televizi prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

K postoji prezidenta se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten poznamenal, že prezident jistě může využít svého práva vetovat zákon, ale podle premiéra by se to mělo stávat spíše u sporných zákonů, nebo u legislativy, která prošla ve sněmovně jen těsnou většinou hlasů. Nad služebním zákonem ale panuje širší shoda mezi vládní koalicí ČSSD, ANO a KDU-ČSL na jedné straně a pravicovou opozicí TOP 09 a ODS na straně druhé. Další opoziční strany jako Úsvit a KSČM se od tohoto kompromisu distancují. Vládní úředníci legislativní návrh upravovali dva týdny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…