Zeman se jasně vyjádřil k otázce členství v EU

04.10.2017 12:45

Prezident Miloš Zeman zavítal v rámci druhého dne návštěvy Ústeckého kraje do Dubí, kde se v době oběda setkal s občany města. V diskuzi přišla řeč na Severní Koreu i Evropskou unii. Podle něj v současné době žádný lepší projekt není, a tak rozhodně není pro to, aby Česko z Unie vystoupilo.

Zeman se jasně vyjádřil k otázce členství v EU
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„V Dubí jsem za celý svůj život asi po desáté. Nikdy jsem sem nejezdil za sexuálními rozkošemi. Chlap, který si musí zaplatit za sexuální služby, není chlap,“ podotkl Zeman úvodem s tím, že láska a přátelství se za peníze nedají koupit. 

Následně pak hovořil také o nezaměstnanosti, kdy ocenil, že ve městě klesla. Člověk, který odmítne nabízenou práci a nemá pro to zvláštní důvody, by neměl dostávat sociální dávky,“ zmínil Zeman, jenž tyto občany nazývá nepřizpůsobivými. „Může být romský flákač, může být bílý flákač. Ale pořád je to flákač,“ sdělil. Závěrem pak občanům popřál, aby se nechali, co nejméně otravovat blbci.

První dotaz pak směřoval k zaměstnanosti občanů nad 50 let. „Podívejte se na mě. Mně je 73 let,“ zmínil s pousmáním Zeman. Ale vážně. Nechápu, proč je v některých podnicích taková nepřízeň k zaměstnávání lidí na 50 let, neboť mladí lidé se to teprve musí učit,“ poznamenal. A poukázal i na to, že je nedostatek pracovních sil, takže každý rozumný podnikatel tyto starší pracovníky rád zaměstná.

Svůj názor pak prezident řekl k těžbě lithia v Krušných horách. „Myslím si, že by bylo lepší, aby se na těžbě podílela domácí firma a peníze zůstaly doma,“ podotkl Zeman.

K zahraniční politice pak Zeman uvedl, že vyznává tzv. model skandinávského státu. „Tyto země mají velmi podobný model, všechny jsou na špičkách nejrůznějších žebříčků konkurenceschopnosti, úrovně vzdělání a tak dál,“ řekl s tím, že dle Eurobarometru vyšli nejšťastnější Dánové.

Následně se Zeman vyjádřil i k bezvízovému styku s Vietnamem. „Bezvízový styk je možný pouze tehdy, rozhodne-li se pro něj celá Evropská unie. Jsme tedy vázáni na rozhodnutí Evropské unie. Já osobně bych to podporoval. V současné době máme readmisní dohodu, která umožňuje vracet ty, kteří spáchají trestný čin na území republiky,“ sdělil Zeman. Vietnamská komunita je podle něj pracovitá a on sám je pro to, aby tady pracovala. „A s výjimkou pěstování marihuany i prosperovala,“ uvedla. 

Když se pak jedna z žen rozčílila, proč politici mají své kantýny, kde jedí za levno, Zeman odvětil, že na Hradě žádná taková kantýna není. „Bylo by to i znesvěcení Hradu, kdyby v těch reprezentativních místech byla nějaká kantýna. Na Hradě není ani restaurace,“ řekl Zeman. 

Svůj názor pak Zeman sdělil i k situaci v Severní Koreji. „Severní Korea je diktátorský, odporný režim. Něco jako jediný velký koncentrační tábor, kde máte dvě třídy. Je to způsobeno autokratickým vůdcem, jenž se jmenuje Kim Čong-un. Zatímco Donald Trump vyhrožuje jaderným bombardováním Severní Koreje, tak já jsem říkal, že by to způsobilo obrovské ztráty na lidech. Navíc ty ztráty by byly i na jihokorejské straně. Říkal jsem: Potkal jsem v New Yorku jihokorejského prezidenta a říkal jsem mu: Sdělovací prostředky občas píší, že Jižní Korea připravuje komando, které má likvidovat Kim Čong-una. Nechci od vás odpověď. Jihokorejský prezident se usmál a neodpověděl,“ zmínil Zeman.

Závěrečný dotaz pak směřoval k vystoupení Česka z Evropské unie. Zeman si podle svých slov nemyslí, že by bylo lepší, kdyby Česká republika opustila Evropskou unii. „Pro malý nebo střední stát, jako je Česká republika, je vždy výhodnější, když je součástí většího celku, neboť se jinak může stát obětí nějakého silnějšího souseda,“ zmínil Zeman. Následně již jen podepsal pamětní knihu a připevnil prezidentskou stuhu na prapor města. Z rukou vedení města převzal dar v podobě tradičního cibuláku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…