Zeman se kritikou velvyslance USA izoluje, míní české deníky

07.04.2015 6:03

Prezident Miloš Zeman se kritikou velvyslance USA v Praze Andrewa Schapira izoluje, podporu má jen v Rusku. Uvádí to české deníky v komentářích v dnešních vydáních. Zeman o víkendu oznámil, že velvyslanec USA v Praze Andrew Schapiro má dveře na Hrad zavřené. Důvodem byly ambasadorovy výhrady k Zemanově plánované cestě do Moskvy na oslavy výročí konce druhé světové války.

Zeman se kritikou velvyslance USA izoluje, míní české deníky
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman

Podle Lidových novin (LN) Zeman kritizuje něco, co vlastně velvyslanec neřekl. Schapiro totiž v březnu na dotaz České televize týkající se Zemanovy cesty řekl: "Není na mně ani jakékoli jiné zemi, abychom říkali českému prezidentovi, co má, nebo nemá dělat." Poté dodal, že je třeba vzdát hold obětem všech zemí ve druhé světové válce, ale "symbolika, že je (Zeman) možná jediným vůdčím představitelem státu EU, který bude z pódia sledovat vojenský pochod, když stejná armáda destabilizuje jeden ze států sousedících s EU, je možná taková prekérní".

Demonstruje oživení ruských imperiálních ambicí

Zeman na Schapirova slova reagoval v nedělním rozhovoru pro server Parlamentní listy. "Nenechám si mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem," řekl. "Schapiro nemluvil o plánu cesty, jen o symbolice," píše se v komentáři LN.

Problém je podle deníku jen v účasti na vojenské přehlídce. "Demonstruje oživení ruských imperiálních ambicí. Angela Merkelová (německá kancléřka) pojede do Moskvy též, ale až 10. května položí společně s ruským prezidentem Vladimirem Putinem věnec k hrobu neznámého vojína. Jenže prezident Zeman v účasti na přehlídce problém nevidí. V očích našich spojenců tím říká, že nevidí problém ani v ruských krocích – anexe Krymu, vojenská podpora separatistů na Ukrajině, jež ta přehlídka demonstruje," uvádí deník.

Zeman by se měl chovat diplomaticky, píše MfD

Většina oslovených českých politiků se nad reakcí hlavy českého státu přinejmenším pozastavila, podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nebyla adekvátní. Podle ruského ministerstva zahraničí ale dělá Zemanovi jeho stanovisko čest. "Hlavě českého státu dost výmluvně zatleskala jen ruská státní média. Jinde, včetně Česka, se lidé spíše kloní k názoru, že měl Schapiro pravdu, a hlavně že měl na svá slova naprosté právo," píše ve svém komentáři Mladá fronta Dnes (MfD).

"Kdyby se (Zeman) uměl chovat alespoň trochu diplomaticky, jak to jeho úřad předpokládá, velvyslanci Schapirovi by se nyní omluvil a pozval by jej na Hrad. A když ne on, aspoň Sobotka by tak měl za něj učinit. Vrátilo by to naší zemi diplomatickou čest," doplňuje MfD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…