Zeman se kvůli odmítnutým profesorům sejde s ministrem a rektory

28.05.2015 6:45

Na Hradě se dnes uskuteční schůzka, na níž se bude řešit otázka tří kandidátů na profesuru, jejichž dekrety prezident Miloš Zeman odmítl podepsat. S hlavou státu se kvůli tomu sejdou ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) a nejvyšší představitelé obou dotčených vysokých škol, rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima a rektorka Vysoké školy ekonomické v Praze Hana Machková. Prezident už se nechal slyšet, že svůj postoj nezmění a dekrety nepodepíše.

Zeman se kvůli odmítnutým profesorům sejde s ministrem a rektory
Foto: Petr Kupka
Popisek: Další zastávkou prezidenta Zemana bylo město Jeseník

Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z UK a Jana Eichlera navrženého VŠE prezident odmítá jmenovat kvůli jejich problémům z minulosti. Ministerstvo školství i akademická obec ale trvají na tom, že všichni splnili veškeré zákonné podmínky pro získání profesorského titulu. 

Zeman by dnes měl rektorovi a rektorce osobně objasnit důvody, které ho k nejmenování těchto kandidátů vedly. V Ošťádalově případě to byly jeho údajné kontakty se Státní bezpečností, u Eichlera problematické působení v propagandistických útvarech československé armády a v případě ředitele Národního galerie Fajta jeho snahy o dohodu s Komerční bankou na tom, aby část jejího sponzorského daru sloužila jako příspěvek k jeho ředitelskému platu. 

Postoj Hradu, jenž vyšel najevo na začátku května, vyvolal bouřlivé reakce ze strany akademické obce. Její představitelé prezidentovo rozhodnutí označili za nepřijatelný zásah do akademických svobod. Kvůli tomu byli rektoři připraveni bojkotovat slavnostní předávání jmenovacích dekretů naplánované na 7. května. Vzhledem k tomu, že se množily i omluvy nových profesorů, byl ceremoniál odložen. Měl by se uskutečnit v červnu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…