Zemana se lidé ptali na Romy, on obšírně povykládal. Padla tvrdá slova. Že mě někdo chce sundat? tázal se prezident. Červené karty nebyly

02.02.2015 20:20

REPORTÁŽ Zhruba 150 obyvatel se dnes vpodvečer sešlo v Domě kultury v Ústí nad Labem s prezidentem během jeho návštěvy Ústeckého kraje. Hned první dotaz se točil kolem cikánské komunity. Primátor města krotil vášně, prezident se nebál o kontroverzních tématech mluvit. Pomluvil i ředitele Českých drah, nenažrané politiky a humanisty. Senátor Doubrava zalitoval, že se vypravil na prezidenta podruhé.

Zemana se lidé ptali na Romy, on obšírně povykládal. Padla tvrdá slova. Že mě někdo chce sundat? tázal se prezident. Červené karty nebyly
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Prezident Zeman na besedě s občany Ústí nad Labem

Anketa

Zdeněk Škromach chce být prezidentem. Podpořili byste ho v 1. kole volby?

hlasovalo: 24414 lidí

Z metropole Ústeckého kraje jakoby vymizeli odpůrci českého prezidenta. Nebo se jim na veřejné setkání s ním v pondělí večer nechtělo. V sále kulturního domu totiž zněl spíš potlesk, možná ovšem patřil palčivým bodům, které nadhodili tázající.

Pozor, abyste nebyli agresivní

Nejdřív se ale Zeman projevil jako gentleman, když se obrátil na stojící podél hlediště, vesměs novináře a fotografy, včetně žen. "Poprosil bych stojící, aby se posadili. Když se dlouho stojí, bolí z toho nohy. A když bolí nohy, stane se člověk agresivní. A já chci klidnou diskuzi,“ podotkl, než uvolnil slovo plénu.

Jsou to prostě cikáni, lamentoval občan, co k sobě zve Šabatovou

Jedno z témat, které nezůstalo bez odezvy, byla otázka sociálně slabších obyvatel, kteří trápí ty ostatní. "Je to téma zejména Šluknovského výběžku, kam se zítra chystám – osoby, které eufemisticky označujeme za nepřizpůsobivé,“ zmínil Miloš Zeman, když se pokusil o výčet, co nejvíce v této části země trápí rodiny a společné soužití. Stejným směrem se točil hned první položený dotaz pana Jenčovského z ústeckého Mojžíře. "Problém nepřizpůsobivých znám od mladých let. Postavili jsme s otcem tady barák, bylo tam krásně, zahrádky… Nesměly se tam stavět paneláky – rozhodlo se to tak, když jsem byl v národním výboru, protože tu byla kvalitní orná půda. No… Teď je vše jinak. Jsou to prostě cikáni. Byli a jsou, nebudeme chodit kolem horké kaše. Husák je sem začal tahat ze Slovenska. Z šesti rodin je jich tu dneska dvě stě,“ rozčiloval se postarší obyvatel. "Paní Šabatovou, co si myslí, že jim tady ubližujeme, bych pozval k nám na byt. Může přijet, bude to mít i se stravou. Pak se z toho stává Chanov, Předlice, Ostrava či jiné sociálně vyloučené lokality, z nichž zbyly ruiny a stát do toho ještě cpe!“ rozčiloval se.

Červené karty? Ruku bych jim urazil

Stihl se vyjádřit i k averzním symbolům vůči hlavě státu, které zná z televize. "Nelíbí se mi, jak mávají těmi červenými kartami. Já bych jim tu ruku urazil. Mají je dávat politikům - a hned deset. To jsou skutečně nenažraní nenažranci. Já pracoval – já můžu říct, že jsem budoval tuhle republiku – 300 i 350 hodin měsíčně,“ spustil salvu předrevolučních vzpomínek mojžířský starousedlík, který se nechápavě ptal, jak je možné, že soudci a politici si můžou sami sobě zvedat platy. "Mně zvedli důchod o třicet korun. Za co mají tisíckrát větší plat?“ lamentoval tolik, že ho ústecký primátor Josef Zikmund musel brzdit.

Zeman zůstal v klidu. Jen vyjádřil nespokojenost, že nebylo dodrženo pravidlo, že v debatách dává nejdříve prostor svým odpůrcům. "Mně termín nepřizpůsobivý připadá výstižný. Ovšem je třeba jej přesně definovat – tím je vždy půlka problému vyřešena. Jinak – vy jste neviděl i bílého flákače? Který fetuje, je gambler a nestará se o rodinu? Ano, mezi Romy je 90 procent nezaměstnaných, ale přesto používejme neutrální výraz,“ vyjádřil se.

Fígl na nemakačenka je tento. S tím si na automatech nezahrají

Podotkl, že ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová prohlásila, že 13 miliard korun půjde letos na takzvanou aktivní politiku zaměstnanosti, především na veřejně prospěšné práce. "Ono je totiž důležité jim tu práci nejdřív nabídnout. Teprve když odmítnou, uplatnit legální možnost omezit jim výplatu dávek a nechat jim jen existenční minimum 2300 korun měsíčně – s tím se na automatech hrát nedá, maximálně jeden den,“ popsal věcně Miloš Zeman a uštěpačně podotkl: "Jenže toto řešení zřejmě rozčílí humanisty.“

Kdybych byl diktátor… Řekněte si o přidání, jinak podlehnete korupci!

Neopomenul se pochválit, že on sám posílá jednu třetinu svého platu na splácení státního dluhu. "I tak ten plat mám dost vysoký. Nemám jachtu, mám jen nafukovací člun za dva tisíce, ale radost mi dělá asi větší,“ řekl s nadsázkou. Navázal na předešlé rozhorlení nad platy ústavních činitelů. "Oni nejen netvoří práci. Oni dokonce škodí! Kdyby to bylo na mně – ale nejsem diktátor, byl bych pro redukci platů nejen ústavních činitelů, ale i soudců,“ dodal. Průměrný soudce má prý 52 tisíc měsíčně, ten s vyšší hodností i sto tisíc. "Argument pro to je strašlivý. Aby prý nebyli zkorumpovatelní. Mnozí z vás dělají dělníka, úředníka – jděte za nadřízeným a řekněte: Zvyšte mi plat, abych nebyl zkorumpovatelný! To by možná následoval vyhazov,“ kroutil hlavou.

K dobru přidal příklad z Českých drah, kde před lety zřídili funkci železničního ombudsmana za 250 tisíc korun měsíčně pro bývalého ředitele zoologické zahrady Fejka. "Nepochybuji, že existuje souvislost mezi pasažéry Českých drah a exponáty v zoo, i když je to souvislost velmi volná,“ zavtipkoval.

Anketa

Kterého politika ČSSD máte nejraději?

3%
0%
38%
0%
5%
0%
23%
hlasovalo: 21857 lidí

Senátor: Oni chodí s nataženou rukou! Ano, cikáni! A do toho imigranti

O slovo se v diskuzi přihlásil senátor Jaroslava Doubrava, který promlouval k prezidentovi už během dopoledního setkání se zastupiteli. "Já jsem asi neměl už chodit. Je to tak, že my jsme ti nepřizpůsobiví,“ vrátil se k tématu ze začátku večera a pokračoval: "Oni nemusí pracovat. Chodí s nataženou rukou. Úmyslně říkám cikáni. Ukradne-li za bílého dne někdo kabel z živých kolejí, to není jen krádež, to je ohrožení bezpečí a životů!“ dostal se do emotivních obrátek. "Neměly by zákony platit pro všechny?“

Prezident při té příležitosti připomenul, že do republiky se možná blíží až sto tisíc imigrantů ze Středního východu. "Mám obavy, že by se zde nedokázali přizpůsobit. Vytvořili by ghetta a stali se rovněž nepřizpůsobivými, i když to nebudou Romové,“ připomněl Miloš Zeman jedno z aktuálních témat, které může s regionální problematikou ještě více zahýbat. Vrátil se i k platům u Českých drah, kde ředitel bere půl milionu měsíčně. "Ministr dopravy Rusnokovy vlády, Zdeněk Žák, snížil plat generálního ředitele drah z půl milionu na 250 tisíc. Můžeme diskutovat, zda je ta částka přiměřená. Čemu? Výkonu: Není zpoždění, ve vagonech je čisto, dráhy vydělávají? Klidně ať má půl milionu.  Ale – vlaky jsou špinavé a jezdí se zpožděním. Tak ať má 25 tisíc a ručí svým majetkem za výsledky práce,“ smlsnul si na šéfovi železnice.

Nechybělo slovo "limity“. Prezident je pro referendum

Jedna z přítomných žen slušně nadnesla téma limitů těžby uhlí. "Já osobně s prolomením nesouhlasím, ale třeba mám málo informací,“ požádala o vysvětlení jeho postoje. Zazněly názory, které již Miloš Zeman sděloval během dopoledne i v řadě dřívějších mediálních výstupů. Zde zdůraznil ovšem zejména vliv prolomení na zaměstnanost a také, že je zastáncem krajského referenda. "Týká se to celého Ústeckého kraje. Celostátní referendum je nesmysl. Nejhorší je ovšem podle mě třetí ze čtyř variant: Zbourat půlku Horního Jiřetína a deset let těžit jen zeminu, skrývku. Snažme se ovšem vyloučit varianty, které jsou technologicky nesmyslné,“ shrnul s tím, že vyjadřovat se rozhodně mají lidé a ne politici z Prahy.

Čtěte zprávy, apeloval prezident

Ze strany René Hladíka z ústecké univerzity zazněl dotaz, jak snáší fakt, že je pod palbou médií. Po pár bonmotech prezident zopakoval myšlenku, kterou se snažil vštípit už i dopoledne zastupitelům: "Čtěte zprávy. Ne politické komentátory.“ Pak odpovídal na poslední dotaz, zda se obává, že by mohl být "odejit“ někým ze zahraničí. "Zda se mě někdo ze zahraničí pokouší sundat? Zda má někdo důvod – tedy postoj k sankcím proti Ruské federaci, tak stejný postoj má i francouzský kancléř, maďarský a slovenský premiér a další. Jsem v dobré společnosti. Museli by tedy sundat i všechny tyto a to je úkol nad lidské síly,“ je přesvědčen.

Na závěr převzal dary od primátora města, mimo jiné tradiční výrobky z Ústí nad Labem, a to třeba mýdlo s jelenem či klasický pitralon.

Na některé akce neměla přístup ani média

Ještě před setkáním s Ústečany stihl prezident navštívit podnik Český porcelán v Dubí. Do porcelánky měl prezident v plánu přijet už v říjnu 2013, kdy byl rovněž na návštěvě Ústeckého kraje. Tehdy ale program zkrátil ze tří na dva dny a odřekl tak návštěvu právě dubského podniku a i dalších zastávek kvůli potřebě odpočinku po návštěvě Ukrajiny. Severočeské firmy tehdy reagovaly ne příliš dobře. Například proto, že ladem tak zůstaly ležet mimo jiné nesnadno vymýšlené dary pro hlavu státu. Český porcelán mimochodem připravoval tehdy přestěhování výroby, aby Miloš Zeman nemusel zdolávat příliš mnoho schodů, dále křest nové retrokolekce sedmitisící vyrobené hygienické soupravy umyvadla, konve na vodu a podložky na mýdlo, které kdysi používaly už naše babičky. Sadu si pak podnik pokřtil sám.

Večeři strávil Miloš Zeman ve společnosti významných osobností Ústeckého kraje. Pozvána byla například závodní plavkyně Simona Baumrtová z Chomutova či řada odborníků, kteří jsou dnes držiteli Ceny hejtmana Ústeckého kraje.

Hlava státu do druhého dne severočeské návštěvy přespí na zámečku Větruše na stejnojmenném ústeckém vrchu. V úterý se prezidentská kolona přesune do Varnsdorfu a Děčína. V obou městech je v plánu setkání s obyvateli – v prvním ve 12:20 hodin v kinosále radnice, ve druhém pak v 17 hodin v děčínském společenském domě Střelnice. Poslední den návštěvy se Zeman chystá na Mostecko za těžaři a program ukončí tiskovou konferencí na Červeném Hrádku u Jirkova na Chomutovsku.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…