Zeman se na Hradě setkal se šéfem ázerbájdžánského parlamentu. O tomto se bavili

05.12.2014 15:21

Prezident Miloš Zeman dnes přijal předsedu ázerbájdžánského Národního shromáždění Agtaye Asadova. Pokračuje tak setkávání Zemana s představiteli států, kteří bývají kritizováni za autoritářský styl vlády. Český prezident je dlouhodobým zastáncem ekonomické diplomacie. Jeho odpůrci mu naopak vyčítají, že se málo zasazuje o dodržování lidských práv v těchto zemích.

Zeman se na Hradě setkal se šéfem ázerbájdžánského parlamentu. O tomto se bavili
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na debatě s občany Lednice

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka byla tématem dnešního jednání především ekonomická témata s důrazem na investice například v dopravě nebo v lázeňství a otázka mezinárodního terorismu. Setkání se šéfem parlamentu Ázerbájdžánu předchází Zemanově návštěvě této země, která by se měla uskutečnit příští rok. Asadov má dnes také schůzku s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD).

Zeman opakovaně zdůrazňuje důležitost ekonomické diplomacie. Své návštěvy proto směřuje do zemí, které jsou pro některé české podnikatele ekonomicky zajímavé. V listopadu tak byl například v Kazachstánu a Tádžikistánu, v říjnu navštívil Čínu. Příští rok se chystá do Ázerbájdžánu a do Česka by mohl přicestovat uzbecký prezident Islam Karimov.

Za svůj postoj je Zeman kritizován řadou politiků a nevládními organizacemi, kterým chybí tradiční důraz české diplomacie na lidská práva. Poukazují především na to, že Zeman se zaměřuje na země s autoritářskými režimy.

Ke kritice se připojili senátoři

Ke kritice se připojili také senátoři ze senátorských klubů KDU-ČSL a nezávislí a Starostové a nezávislí, kteří požadovali, aby Zeman v Senátu vysvětlil své výroky a chování z poslední doby. Výzvu ale Senát odmítl. Předsedové klubů Petr Šilar a Jan Horník mu proto poslali dopis, ve kterém Zemana vyzývají k tomu, aby "dbal na dlouhou tradici prosazování lidských práv v zahraniční politice", respektoval postavení Česka v EU a NATO, hovořil na zahraničních cestách mateřštinou a "byl takovým prezidentem, na jakého mohou být hrdí všichni občané České republiky bez rozdílu politického přesvědčení".

Zeman a jeho okolí svou politiku opakovaně hájí. Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Hynka Kmoníčka je potřeba silné ekonomické pozice, aby mohlo Česko více ovlivnit dodržování lidských práv v daných zemích. O lidských právech podle něj Zeman opakovaně mluví se zástupci občanských společností daných zemí.

Kontakty Česka s autoritářským režimem prezidenta Ilhama Alijeva v minulosti zkritizovali příslušníci ázerbájdžánského disentu. Odpůrce režimu a spisovatel Emin Milli nedávno ČTK řekl, že Ázerbájdžán se stává "naprosto totalitní zemí", ale evropská veřejnost i politici jsou na tento nový vývoj naprosto nepřipraveni. V Ázerbájdžánu je podle něj velké množství ropy a plynu, evropští politici proto mlčí o porušování lidských práv a demokracie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…