Zeman se na závěr pracovní cesty setká s nejbohatším Ukrajincem

22.10.2013 6:25

Prezident Miloš Zeman se na závěr zahraniční pracovní cesty setká v Doněcku s nejbohatším Ukrajincem Rinatem Achmetovem. Dlouholetého prezidenta fotbalového klubu Šachtar Doněck navštíví na stadionu Donbass Arena. Achmetov je médii označován za jednoho z hlavních lodivodů, kteří stáčí kormidlo ukrajinské zahraniční politiky od Ruska směrem k Bruselu.

Zeman se na závěr pracovní cesty setká s nejbohatším Ukrajincem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vojenská přehlídka po položení věnce u hrobu neznámého vojína

Polský list Gazeta Wyborcza na konci září napsal, že Achmetov přestal dodávat železnou rudu ze svých dolů ruským klientům. Právě nejbohatší Ukrajinec podle deníku tlačí prezidenta Viktora Janukovyče k unii. Zeman přitom na návštěvě Ukrajiny vyjádřil svou podporu snahám Kyjeva o přidružení k EU.

V Doněcku mají být podepsány další smlouvy mezi českými a ukrajinskými podnikateli. V pondělí Zeman oznámil, že česká společnost VUCHZ na Ukrajině postaví pivovar. Ocenil také, že úřad prezidenta Janukovyče používá české vozy Škoda.

Zeman je v Kyjevě a Doněcku na v pořadí sedmé velké zahraniční cestě. Po nástupu do funkce nejprve navštívil Bratislavu, poté Vídeň, Berlín a Varšavu. Před Ukrajinou navštívil Izrael, kam ho podobně jako do Kyjeva doprovodila silná podnikatelská delegace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…