Zeman se přes svého mluvčího vysmál TOP 09

20.10.2014 15:52

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček sdělil novinářům při pravidelné tiskové konferenci podrobnosti k programu Miloše Zemana pro následující období. Zopakoval také pozvání pro signatáře petice „Jsme Česká republika. Nechceme být ani ryba, ani rak." Veřejnost rovněž seznámil s některými připravovanými akcemi k 25. výročí listopadu 1989 a s programem prezidenta při návštěvě v Číně.

Zeman se přes svého mluvčího vysmál TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Nejprve mluvčí informoval o jednání expertního týmu v Lánech, které se odehrálo v sobotu. Prezident předal ministrovi vnitra Milanu Chovancovi seznam 231 volyňských Čechů, kteří žádají o návrat do vlasti. „Pan ministr Chovanec přislíbil, že se situací krajanů bude zabývat ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí a budou hledat řešení,“ uvedl Ovčáček.

V rámci jednání expertního týmu Zeman také vyslechl zprávu o situaci v podniku Česká pošta.

Mluvčí prezidenta na tiskové konferenci zopakoval, že prezident Zeman rád přijme na Hradě vybrané petenty petice s názvem Jsme Česká republika. Nechceme být ani ryba, ani rak, kterou sepsal Michael Kocáb společně s dalším bývalým ministrem Martinem Bursíkem a novinářem Janem Urbanem. Mluvilo se o ní v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.  Zahraniční expert z Hradu Kmoníček exministra Kocába v ČT ujistil, že jako vstřícný krok vůči kritikům si prý Zeman dovoluje pozvat na Hrad čtyři vybrané signatáře petice. „Vylosovanými šťastlivci jsou Ferda Mravenec s internetovou adresou mraveniště, je to Jára Cimrman, Švejk Josef, a aby to bylo genderově vyvážené, tak ještě Pučálkovic Amina,“ uvedl Kmoníček s tím, že i tito čtyři signatáři se na seznamu petice mimo jiných objevili. Jiří Ovčaček potvrdil pro zmíněné postavy pozvání na Hrad.

Hrad chystá oslavy výročí listopadu 1989

Okrajově se mluvčí zmínil i o TOP 09. „Její předvolební kampaň vyvrcholila před Pražským hradem. Ukázalo se, že pro vyprázdněnost programu se zaměřila na prezidenta republiky a nelze než odkázat na to, že ve volbách neuspěla,“ poznamenal Ovčáček.

V závěru tiskové konference Ovčáček zmínil intenzivní přípravy na oslavy 25. výročí listopadu 1989. Hrad na přípravách spolupracuje s Univerzitou Karlovou a Zeman se chystá zahájit výstavu v Karolinu, která připomene události 17. listopadu 1939 a 1989. V den výročí také navštíví Albertov, kde před 25 lety vše začalo. Na Právnické fakultě UK pak proběhne slavnostní shromáždění za účasti prezidentů řady států. Zeman prý chce zvát ty, kteří se skutečně přelomových okamžiků účastnili.

V závěru setkání s novináři seznámil Ovčáček všechny přítomné s podrobným programem prezidenta republiky v Číně, kam odjíždí 23. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…