Zeman se s Babišem při jednání o rozpočtu v zásadě shodl, řekl ČRo

22.06.2014 19:28

Prezident Miloš Zeman se podle svých slov v zásadě shodl s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) při jednání o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ocenil, že v návrhu růst investic převyšuje růst spotřeby vlády. Zeman to dnes řekl v pořadu Českého rozhlasu Radiožurnál Hovory z Lán.

Zeman se s Babišem při jednání o rozpočtu v zásadě shodl, řekl ČRo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Zeman a členové jeho expertního týmu se setkali s Babišem k jednání o rozpočtu minulou sobotu v Lánech. „Myslím si, že v zásadě jsme se shodli, protože v návrhu rozpočtu je růst investic vyšší než růst spotřeby domácností a růst spotřeby domácností je vyšší než růst spotřeby vlády," řekl Zeman a označil to za základní trojici parametrů rozpočtu, která by se měla zachovávat. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o jednáních podle Zemana informuje jak Babiš, tak on sám.

Podle prezidenta roste nerovnost mezi důchodci

Vláda v pondělí schválila rozpočtové rámce na následující roky, příští rok by měl být schodek státního rozpočtu 100 miliard korun. O konečné podobě rozpočtu pro jednotlivé kapitoly a ministerstva budou ministři vyjednávat ještě během léta. Zákon o státním rozpočtu musí po vládě schválit sněmovna a podepsat prezident.

Zeman zopakoval, že se chystá na červencové jednání vlády a vyjádřit se tam k rozpočtu. Plánuje podpořit investice do dopravní infrastruktury a přesun volných peněz Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) z celostátní úrovně, kde nejsou připravené projekty, krajům. V návrhu rozpočtu Zeman pochválil valorizaci důchodů, kritizoval ale zachování systému, že lidem s většími důchody porostou výrazněji. Podle prezidenta tak roste nerovnost mezi důchodci. Podporuje proto valorizaci všem stejnou částkou.

Jak řekl prezident už dříve, do budoucna by investice mohlo podpořit vybudování kanálu Dunaj-Odra-Labe. S ministrem dopravy Antonínem Prachařem (ANO) se dohodl, že bude urychleně zpracována studie proveditelnosti kanálu, řekl dnes prezident. Podle březnových informací médií Prachař plánoval soutěž na studii kanálu zastavit, což tehdy prezident kritizoval s poukazem na to, že studie proveditelnosti je v koaliční smlouvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …