Zeman se sešel s Dukou. Psali spolu dopis papežovi, aby přijel na Velehrad

19.04.2013 17:17

Papež František nevylučuje letošní návštěvu národní pouti na Velehradě, Česká republika a církev proto stupňují diplomatickou aktivitu, aby hlava světové katolické církve 5. července opravdu přijela. Na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje církev i stát zvaly nejprve jeho předchůdce Benedikta XVI. Pozvání poté potvrdily i pro Františka. Pražský arcibiskup Dominik Duka dnes s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě připravovali další zvací dopis pro papeže.

Zeman se sešel s Dukou. Psali spolu dopis papežovi, aby přijel na Velehrad
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

Duka ČTK řekl, že František už dostal několik pozvání na akci, která má podle církve mezinárodní význam. Podle papežova sekretariátu prý nemá František na 5. července zatím žádný program. "I to může být určitá výpověď, ale není to jistota," podotkl kardinál Duka.

Nátlak na papeže

Nyní podle Duky bude následovat mimo jiné dopis Zemana, který již jednou v blahopřejném telegramu ke zvolení papeže na Moravu pozval. Duka uvedl, že další dopis pro papeže by měl odejít i z České biskupské konference. Zeman se dnes s Dukou setkal u příležitosti blížících se 70. narozenin, gratuloval mu. "A společně koncipovali znění dopisu pro papeže, který naváže na pozvání dopisu českých a moravských biskupů a předchůdce Václava Klause k papežově účasti na národní pouti v moravském Velehradě," řekla ČTK Zemanova mluvčí Hana Burianová.

"Dá-li se to tak říci, nátlak na papeže, aby se zúčastnil mezinárodní pouti na Velehradě, je asi opravdu i viditelný v samotném Vatikánu," uvedl kardinál Duka, který momentálně šanci na příjezd vnímá jako poloviční.

Naději církev má i ze zpráv velvyslance ve Vatikánu Pavla Vošalíka, jemuž podle Duky papež na pozvání řekl "maybe, perhaps" (možná, snad - pozn. red.). "Jediný získal skutečnou odpověď. My jsme vždy získali úsměv a pokývání. Ale on dvakrát zaslechl 'maybe, perhaps'. Jako správný diplomat sondoval, zda i na ostatní pozvání byla stejná reakce a tvrdí, že nikomu jinému neřekl onen obrat. To je pro nás určitá výzva, abychom pokračovali," podotkl Duka. Jasno o návštěvě by podle kardinála mělo být zhruba během jednoho měsíce.

Zatím poslední návštěva proběhla v roce 2009

Od roku 1990 zavítal papež do České republiky čtyřikrát. Naposledy to bylo od 26. do 28. září 2009. Benedikt XVI. si pro svoji návštěvu Česka vybral výročí svatého Václava a současně 20. výročí sametové revoluce. Během třídenního pobytu papež mimo jiné navštívil kostel Panny Marie Vítězné na Malé Straně s proslulou soškou Pražského Jezulátka a sloužil mše v Brně-Tuřanech pro 120.000 věřících a na Proboštské louce ve Staré Boleslavi u příležitosti Národní svatováclavské pouti, kam přišlo 50.000 poutníků.

Zatím se objevily informace, podle nichž by nový papež měl jet do Brazílie, kde se 23. až 28. července v Rio de Janeiru uskuteční katolické Světové dny mládeže. Papež František, občanským jménem Jorge Mario Bergoglio, pochází z Argentiny. Je mu 76 let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…