Zeman se sešel s předsedy stran. Sobotka zkritizoval Mynářovu kandidaturu

23.08.2013 13:55

Prezident Miloš Zeman se sešel s jednotlivými předsedy pěti parlamentních stran. Hovořili o termínu rozpuštění Poslanecké sněmovny i o kandidatuře hradního kancléře Vratislava Mynáře za SPOZ.

Zeman se sešel s předsedy stran. Sobotka zkritizoval Mynářovu kandidaturu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Za prezidentem Milošem Zemanem jako první dorazil úřadující šéf ODS Martin Kuba. Kvůli schůzce s hlavou státu dopoledne kriminalisté přerušili jeho výslech v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové.

Kuba po rozhovoru hovořil s novináři o volbách a šancích ODS. „Poslední, co pravice potřebuje, je, aby se začala drolit,“ naznačil, že i přes rozpuštění sněmovny díky hlasům TOP 09 spolupráci nezatracuje. Podle něj udělala ODS v rámci koalice ústupky a chyby, které vyústily právě v současnou situaci. Nyní se budou občanští demokraté snažit, aby kolem sebe shromáždili dostatek významných osobností.

Poslanecká sněmovna se po předčasných volbách poprvé sejde 26. listopadu. Novinářům to po schůzce s prezidentem řekl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Spolu s ním a Kubou s hlavou státu jednali také šéfové sociální demokracie, TOP 09 a Věcí veřejných. Prezident jim rovněž potvrdil termín rozpuštění sněmovny 28. srpna a nových voleb 25. a 26. října.

Na jednání, které trvalo asi hodinu a půl, se představitelé stran s prezidentem vedle termínů bavili například i o zvažované kandidatuře hradního kancléře Vratislava Mynáře za Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ). Tomu již Zeman kandidovat dovolil. Pokud by Mynář uspěl, opustí prý místo na Hradě.

„Vysocí státní úředníci by se neměli angažovat ve volebních kampaních politických stran,“ komentovat to šéf ČSSD Sobotka. Zároveň dodal, že za takového vysoce postaveného úředníka považuje i Mynáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…