Zeman se v Arménii podíval i do muzea genocidy

03.06.2016 16:28

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Arménie příští týden navštíví i muzeum arménské genocidy. U tamního památníku položí věnec a v areálu muzea zasadí strom. Český prezident se následně setká se svým arménským protějškem Seržem Sargsjanem. Z Arménie Zeman odletí do Makedonie, kde by měl mimo jiné získat státní vyznamenání. ČTK to sdělilo tiskové oddělení Pražského hradu na základě pracovní verze programu.

Zeman se v Arménii podíval i do muzea genocidy
Foto: Hanka Brožová KPR
Popisek: Prezident ve firmě Laufen

Zeman vyrazí na zahraniční návštěvu po několika měsících. Naposledy navštívil loni v září Ázerbájdžán. Od té doby byl v cizině jen na summitech a konferencích.

V posledních měsících eskalovalo dlouhodobé napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem ve sporu o Náhorní Karabach, které vyústilo i v bojové střety. Nejvážnější z nich si počátkem dubna vyžádaly okolo 110 obětí. Náhorní Karabach, ázerbájdžánská oblast osídlená Armény, rozděluje oba jihokavkazské státy už od konce 80. let minulého století. Krvavá válka, která vyústila ve faktické odtržení arménské enklávy, skončila v polovině 90. let zastavením palby, ale klid na linii příměří prakticky nikdy nebyl.

Dalším dlouhodobým sporným bodem v regionu je masakr Arménů Osmanskou říší v roce 1915. Turecko, jako nástupnický stát Osmanské říše, odmítá události, během kterých zemřelo až 1,5 milionu Arménů, označit za genocidu. Použití takového termínu je v zemi dokonce trestné. Události z roku 1915 nicméně už uznaly za genocidu dvě desítky zemí, mimo jiné Rusko, Slovensko, či Francie, a také Evropský parlament a naposledy Německo.

Česko oficiálně takový krok neučinilo, Zeman ale již v minulosti podle arménských médií při návštěvě arménského prezidenta Sargsjana v Praze v lednu 2014 hromadné vraždy Arménů za genocidu označil. Podle tehdejšího vyjádření Hradu šlo o Zemanův soukromý názor.

Kavkaz je tak i pro českou diplomacii nejednoduchou oblastí. Situaci jí ztěžují i obchodní zájmy. Ázerbájdžán je totiž pro Českou republiku druhým největším dodavatelem ropy.

Zeman na cestu do Arménie vyrazí již v úterý odpoledne. Oficiální program mu ale začne až ve středu, a to právě návštěvou muzea genocidy v Jerevanu. Poté bude jednat s prezidentem Sargsjanem. V plánu má v Arménii i setkání s dalšími arménskými politickými představiteli nebo návštěvu likérky Ararat.

Do Makedonie přeletí ve čtvrtek. Již na letišti by ho měl přivítat makedonský kolega Ďorge Ivanov. Dá se předpokládat, že jedním z hlavních témat bude otázka migrace. Makedonie se s přílivem uprchlíků mířících do Evropské unie potýkala především loni. Česko proto Makedoncům poslalo na pomoc policisty.

Po společném jednání by měl Zeman dostat makedonské státní vyznamenání. Ivanov naoplátku české vyznamenání nedostane, řekl ČTK hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

V pátek před odjezdem se ještě Zeman zúčastní česko-makedonského podnikatelského semináře a navštíví klášter sv. Nauma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…