Zeman se v Číně choval hůř než prostitutka, zaznělo v ČT

18.05.2017 10:51

Svým velmi kritickým názorem na současný čínský režim se dlouhodobě netají čínský disident Liao I-Wu. A nyní se dočkal kritiky i prezident Miloš Zeman, který se dnes vrátil z návštěvy Číny. Liao I-Wu byl hostem pořadu Události, komentáře ČT24.

Zeman se v Číně choval hůř než prostitutka, zaznělo v ČT
Foto: Radim Panenka
Popisek: Návštěva Miloše Zemana v Číně

„Diktatura Číny je čím dál tím horší. Od roku 1989, od masakru na náměstí Tchien-an-men, je ta diktatura den ode dne silnější a přísnější,“ míní Liao I-Wu. A následně vzpomněl i na bývalého prezidenta Václava Havla, jenž podle něj, když hovořil o moci bezmocných, tak tím říkal, že bezmocní v diktatuře nemají žádnou moc. „Ale my nyní žijeme v době internetu, kdy se hlas mnoha lidí může ozývat skrze sítě,“ míní čínský disident. 

„Západní politici by měli čínským politikům neustále připomínat otázku lidských práv, otázku politických vězňů a zasazovat se o jejich propouštění, jak to dělal váš prezident Václav Havel,“ dodal také. Státníky, kteří jezdí do Číny, pak žádá, aby čínské vládě předali seznam politických vězňů. „Takovýmto seznamem politických vězňů zdůrazňujeme západní hodnoty, jako je svoboda a demokracie,“ podotkl.

„Prezident Havel to dělal a dělal to velice dobře, proto byl jeho vliv v Číně veliký. Váš současný prezident se vydal opačným směrem. Tímto prezidentem hodně pohrdám. A i když teď dělám rozhovor zde v Česku, tak to prostě musím říci. To, jakým způsobem se prezident sklání před diktátorskými režimy, to je ostuda celé České republiky a jejích občanů. Já si myslím, že takový člověk, který v rozhovoru v centrální čínské televizi je tak podlézavý a maže všem med kolem pusy, se chová hůř jak prostitutka, protože i prostitutka umí s lidmi obchodovat. Ale on? I když to berete jako obchod, nepotřebujete se tak hrozně ponižovat,“ řekl následně velmi kriticky disident. Podle jeho slov ani nemůže poznat, že se jedná o prezidenta České republiky. „Že je to prezident, který je v úřadě po prezidentu Havlovi nebo prezidentem v zemi, kde došlo k sametové revoluci,“ dodal.

Obchodování je podle něj jádro kapitalistického systému. „Ale i při obchodování se tyto kapitalistické země silně opírají o svobodu a demokracii. Kdyby se dbalo pouze na obchodování a zapomnělo by se na hodnoty, které jsou pro Západ základní, pak by tento svět čelil morální krizi. Autoritářské režimy by nikdo nekontroloval. A v takové situaci diktátorské země, jako je Čína, se svým amorálním kapitálem a prohnilými hodnotami by snadno mohly znečistit celý svět,“ podotkl. Navíc dodal, že hospodářství Číny je podle jeho názoru velice neúspěšné. 

„Výsledkem jsou znečištěné řeky, není tam ani trocha čistého vzduchu. Na celém světě všichni sledují smog v ovzduší v Číně a ten je plný těžkých kovů. A dokonce již vyšla prognóza, podle které v následujících deseti letech čeká Čínu nárůst rakoviny,“ poznamenal.

Závěrem pak uvedl, že Čína je podle něj ohromné nebezpečí. „Jednak tím, že může úplně zničit životní prostředí do budoucna, že nezbyde ani doušek čisté vody. A v tu chvíli se více než miliarda lidí zvedne, využije všechny způsoby, jak utéct do zahraničí, do světa. Takže jen migrační vlna zapříčiněná zdevastováním životního prostředí bude ne desetkrát, ale několiksetkrát horší než současná migrační krize. A to můžeme vidět již teď. Takže vy se nebojíte?“ zeptal se a dodal, že náš prezident se nyní bratříčkuje s autoritářským Si Ťin-pchingem, z čehož sice plyne krátkodobý zisk, ale za vše se bude muset zaplatit vysoká cena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…