Zeman se ve Vatikánu takto vyjádřil o ruských motorkářích

24.04.2015 16:40

Prezident Miloš Zeman se dnes při návštěvě Vatikánu, kde jednal s papežem Františkem, zmínil i o plánovaném průjezdu ruského motorkářského klubu Noční vlci. Podle Zemana není nic špatného na tom, že motorkáři chtějí přivézt ruskou vlajku do Berlína, a připomenout si tím 70. výročí ukončení druhé světové války. Dále se Zeman zmínil i o kandidátovi na českého velvyslance ve Vatikánu Jindřichu Forejtovi.

Zeman se ve Vatikánu takto vyjádřil o ruských motorkářích
Foto: Hana Brožková (archiv KPR)
Popisek: Setkání prezidenta Miloše Zemana s papežem Františkem ve Vatikáně

Zeman na závěr svého projevu ve Vatikánu prohlásil, že v případě, kdy projíždělo Českou republikou na 500 příslušníků americké armády v podobě konvoje, neviděl nic špatného, a nesouhlasil tak s těmi, kteří v těch 500 mužích viděli „americkou okupační armádu“. Stejný pohled prý má i na plánovaný průjezd ruských motorkářů, kteří chtějí dojet devátého května do Berlína a připomenout si tam ukončení druhé světové války.

„Stejně tak nevidím nic špatného na průjezdu motorkářů, kteří chtějí znovu dovézt ruskou vlajku do Berlína, a připomenout si tak 70. výročí dobytí Berlína Rudou armádou,“ prohlásil Zeman s tím, že je hloupé z toho dělat něco jiného. „Že se z toho dělá jako obvykle hysterie, to jenom svědčí o inteligenci některých komentátorů,“ dodal na závěr Zeman.

Ruští motorkáři Noční vlci mají naplánováno při jízdě do Berlína projet také přes Českou republiku, konkrétně mají projet jak Brnem, tak i hlavním městem Prahou. To vyvolává výměnu názorů ve společnosti, někteří je vítají, někteří pro změnu odsuzují kvůli současnému dění na Ukrajině.

Miloš Zeman mluvil před českými novináři také o chystané dohodě, která by měla rozšířit působnost katolické církve v oblasti například sociálních, kulturních, zdravotních nebo edukačních služeb. Prezident to pokládá za správný krok v situaci, kdy má většina veřejnosti problém s podobou církevních restitucí.

„Nikdo nežádá po katolické církvi, aby rozdala svůj majetek chudým a zůstala sama chudá, tedy bez majetku. Ale myslím si, že je oprávněný požadavek, aby v duchu své samotné filozofie tato církev sloužila svým bližním,“ uvedl Zeman.

Papež podle prezidenta souhlasil s názorem, že by se církev měla daleko více otevřít veřejnosti a nezůstala uzavřena ve svých kostelech a klášterech.

Prezident republiky také prozradil, že jeho soukromé setkání s papežem trvalo déle, než bylo plánováno, a Zeman to označil za jeden z nejzajímavějších zážitků svého života.

Prezident se vyjádřil také k tomu, kdy nastoupí jeho dosavadní šéf protokolu Jindřich Forejt na post českého velvyslance ve Vatikánu a kdy papež František zavítá do České republiky.

„Myslím, že dříve přijede papež František do České republiky, než nastoupí Jindra Forejt jako velvyslanec do Vatikánu, protože podle předběžných dohod s Ministerstvem zahraničních věcí by měl nastoupit na konci mého prvního funkčního období,“ dodal Miloš Zeman, jemuž první funkční období končí počátkem března 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…