Zeman se vypořádal se SPOZ a sdělil svůj názor na Andreje Babiše i pitomé novináře

29.10.2013 7:43

Velký povolební bilanční rozhovor poskytl prezident Miloš Zeman magazínu Týden. Pohovořil v něm o svých dvou setkáních s Andrejem Babišem, zklamání z výsledku SPOZ i o ČSSD, jejíž předseda by poté, co strana získala pouhé dvě třetiny očekávaného výsledku, měl prý rychle odstoupit.

Zeman se vypořádal se SPOZ a sdělil svůj názor na Andreje Babiše i pitomé novináře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman volí

Vítězem voleb je podle prezidenta Andrej Babiš, což má pro politický systém zásadní důsledky. „To klasické pravolevé schéma se podle mého názoru narušilo. Ono se to k tomu jednou vrátí, protože pan Babiš se bude muset přihlásit buď k pravici, nebo k levici,“ myslí si prezident.

Nyní prý miliardář dokázal těžit z lidové nespokojenosti. Zeman prý očekával, že by tuto roli mohla sehrát SPOZ, ale přiznává, že se mýlil. „SPOZ byla v podstatě taková neparoubkovská sociální demokracie. Ale nebyla příliš razantní, a to ani ve volební kampani,“ dodal ke straně, nesoucí v názvu jeho jméno.

Zdůraznil, že on s touto stranou nemá nic společného a nijak se na její činnosti nepodílel. „Je to porážka těch, kteří zřejmě nedokázali svým programem přesvědčit veřejnost do té míry jako jiné strany,“ myslí si. Neúspěch je podle něj dílem především tří lidí, z nichž největší roli prý nejspíš sehrál Miroslav Šlouf svým vystupováním proti straně, kterou kdysi zakládal.

Zeman ale pochybuje, že by bez jeho zásahů zemanovci získali více než pět procent. „Myslím, že to bych přecenil jeho roli,“ vyjádřil se o Šloufovi. „Byl jsem připraven se s ním přátelsky po volbách setkat, ale vzhledem k tomu, co udělal před volbami, to nepokládám za aktuální,“ uzavřel prezident téma svého někdejšího hlavního poradce.

Po volbách je prý připraven dát šanci na sestavení vlády vítězné ČSSD, tím spíše, že strana skutečně projevuje zájem vládu sestavit. Jak bude vláda vypadat, je prý otevřené. „Osobně bych preferoval menšinovou vládu, ale nevylučuji, že to všechno dopadne úplně jinak,“ říká Zeman. „Ze zkušeností s koaličními vládami vyplývá, že koaliční partner je největší nepřítel největší vládní strany,“ vysvětlil své preference.

„ČSSD si za svůj cíl vyhlásila třicet procent hlasů. Dostala necelých jedenadvacet procent, což je její nejhorší výsledek v moderní historii,“ zhodnotil volební zisk své bývalé strany. Předsedovi Bohuslavu Sobotkovi pak vzkázal, že když v roce 2010 SPOZ nezískala očekávaných pět procent a neprošla do sněmovny, on jako předseda z jejího čela odstoupil. „Na místě předsedy Sobotky bych asi postupoval obdobně,“ uzavřel.

Dnešní politici? Jakási plastelína

Prezident rovněž uvedl, že nemá strach z „berlusconizace“ české politiky v podobě propojení byznysu, médií a politiky v rukou miliardáře a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. „Domnívám se, že větší část českých médií je natolik pitomá, že svému vlastníku může spíš uškodit, než prospět,“ vysvětlil. Pak ocenil, že firmy Andreje Babiše zaměstnávají tisíce lidí a tím snižují nezaměstnanost.

On sám se prý s Babišem setkal za celý život dvakrát. „Při obou těchto setkáních mě ujišťoval, že není politik. Nicméně i politiku se lze naučit, jako jakékoliv jiné řemeslo,“ myslí si. Babiš jako zkušený byznysmen by podle něj mohl do politiky vrátit například tvrdé vyjednávání. „Já mám velmi rád tvrdé vyjednavače. Vždycky se mi s nimi jednalo daleko lépe než s jakousi plastelínou, která někdy ani sama neví, co chce,“ vyznal se Zeman, který prý vzpomíná třeba na svá tvrdá jednání s Václavem Klausem. „Ale dnešní politici jsou takoví, že se na něčem dohodnou, ale za týden to zruší,“ zkonstatoval Zeman znechuceně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…