Zeman se vysmál Kocábově akci na hledání prezidenta

15.09.2016 12:21

Po 79 letech zavítal prezident do Jevíčka. V rámci své cesty Pardubickým krajem se hlava státu Miloš Zeman setkal s klienty a zaměstnanci Odborného léčebného ústavu Jevíčko a občany města.

Zeman se vysmál Kocábově akci na hledání prezidenta
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na oficiální návštěvě pardubického kraje

„Stává se mně při návštěvách leccos, ale ještě se mně nikdy nestalo, abych někam přišel a paní ředitelka mi na můj dotaz, jaké má problémy, řekla, že žádné problémy nemá a je spokojena. Slyšel jsem, že spokojeni jsou i zaměstnanci a pacienti. Kéž by tomu tak bylo i jinde, při setkání se starosty, hejtmany,“ přeje si Zeman a pochválil krásné přírodní prostředí a architekturu. „Vždy jsou nejdůležitější lidé. Lidé, kteří se o pacienty starají s péčí a láskou. Takže ti, kteří sem přicházejí ve špatném zdravotním stavu, odchází uzdraveni,“ řekl Zeman. Nevyloučil, že sám v Jevíčku bude léčit svou neuropatii. 

„Kamkoliv přijedu, do jakéhokoliv kraje, tak všechny zajímají především silnice. Na druhém místě je teprve školství, zdravotnictví a sociální služby. Je to způsobeno zřejmě tím, že silnice jsou v nepořádku a zdravotnictví v pořádku,“ podotkl za smíchu přítomných Zeman k otázce dopravy v kraji. „Přivezl jsem podrobný rozpis dopravních investic v Pardubickém kraji, kde je harmonogram, mapky. A to jsem vše panu hejtmanovi včera předal,“ sdělil.

Další z občanů se zeptal na železniční dopravu, která je v oblasti velmi špatná. „Zde naše působnost bohužel končí a s jižní Moravou nejsme schopni dojednat objednávku vlaků,“ podotkl k problému hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). „Kdyby bylo podle našeho, trať by byla zokruhovaná. Bohužel to v současné době není možné,“ dodal. Stejný problém vnímá i s Olomouckým krajem.

„Moje dcera teď začala studovat na londýnské univerzitě. Trochu se bojí brexitu, protože dřív z hlediska školného to měli studenti jednodušší, zacházelo se s nimi jako s britskými občany. Hrozí, že se nyní podmínky pro studenty z Evropské unie zhorší. Tak jsem jí říkal, Kačenko, studuj, studuj, a když budeš studovat rychle a politici budou jednat pomalu, tak než dostuduješ, bude školné a kolejné nižší než po brexitu,“ odpověděl na otázku ohledně jeho dcery Kateřiny. K brexitu se pak vyjádřil i v další otázce. „Budoucnost je vždy podmíněna, a to lidskou aktivitou. Bude-li mít Evropská unie schopné vedení, což v současné době nemá, vrátí se k myšlence otců zakladatelů, kteří prosazovali mimo jiné jednotnou obrannou politiku, jež se nebude vměšovat do vnitřních záležitostí států. Bohužel dnešní Evropská unie není ani schopna ochránit své vnější hranice před migrační vlnou, která velmi pravděpodobně bude pokračovat několik dalších let,“ zkritizoval vedení Evropské unie zabývající se nesmyslnými směrnicemi. „Může se klidně stát, že po brexitu bude následovat i odchod dalších zemí. Sám bych si to nepřál. Ale vždy záleží na osobnostech, na politicích, zda jsou schopni, nebo neschopni. Přejme si, aby příští vedení bylo schopnější než to dnešní a pak jako Sibyla věštím Unii prosperitu,“ zmínil.

Následně se vyjádřil k věkové hranici odchodu do důchodu. „Nevidím důvod, aby existovala, snad s výjimkou horníků v hlubinných dolech, výjimka. V celé Evropě je odchod do důchodu v 65 letech. Jsem proti tomu, aby to bylo v 67 letech,“ řekl.

Další dotaz směřoval k německé kancléřce Angele Merkelové. „Když si někoho pozvete domů, tak jej neposíláte na oběd k sousedům,“ zopakoval opětovně Zeman, co kancléřce při její nedávné návštěvě Česka sdělil.

A došlo i na inkluzi, kdy Zeman opětovně zmínil, že mentálně postižené děti by měly zůstávat ve speciálních školách. Poslední dotaz pak směřoval ke Kroměřížské výzvě a k privatizaci OKD a podnikateli Zdeňku Bakalovi.

„Každý občan České republiky, který je starší 40 let, má svaté právo kandidovat na prezidenta. Ale je-li to chlap, je-li to ženská, tak vstane a řekne: Já chci kandidovat. Tady jsem. Jsem připraven a budu bojovat. No a když se někdo skrývá za nějakou Kroměřížskou výzvu a někdy ani neví, zda by chtěl kandidovat, není ani chlap, ani ženská. Takže ať vstane a jde do boje. To je poctivá hra,“ řekl k první otázce. 

Dále se vyjádřil i k uhlobaronovi Bakalovi. „Na pana Bakalu je podáno několik trestních oznámení. V jednom z nich se dokonce objevuje konfiskace jeho majetku. Je nyní na soudech o vině pana Bakaly rozhodnout. Já osobně se domnívám, že vytuneloval OKD, a nemohu vyloučit, že některé politické vazby brání jeho stíhání,“ uzavřel Zeman. Ten se následně podepsal do pamětní knihy léčebného ústavu i města. Nechybělo ani předání darů, mezi nimiž nechyběla slivovice či med. Dostal také břity, které se v Jevíčku vyrábějí. Prý tak může poradit ministru financí Andreji Babišovi (ANO), kde vzít holící čepelku. Zarostlý podle něj vypadá strašně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…