Zeman se za týden v Lánech sejde s Hamáčkem a Zimolou

20.02.2018 16:30

Prezident Miloš Zeman se příští úterý odpoledne v Lánech setká s novým předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a prvním místopředsedou sociální demokracie Jiřím Zimolou. ČTK to dnes řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman se za týden v Lánech sejde s Hamáčkem a Zimolou
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Již ve středu odpoledne čeká Zemana schůzka s představiteli komunistů a Svobody a přímé demokracie. Dá se předpokládat, že se zástupci všech tří stran bude prezident mluvit zejména o sestavování vlády s hnutím ANO a o aktuální politické situaci.

Hamáček se Zimolou byli zvoleni do čela strany na nedělním stranickém sjezdu v Hradci Králové. Nový předseda strany dal vzápětí najevo, že by rád s hlavou státu udržoval co nejkorektnější vztahy a že by se s ním rád brzy setkal. Schůzku nevyloučil ani Zeman, který s částí vedení sociální demokracie ještě nedávno vedl otevřený boj.

Zeman při sestavování nové vlády pomáhá premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO), kterého již pověřil vytvořením nového kabinetu. Zatímco v minulosti prezident preferoval vládu tvořenou zástupci vítězného hnutí ANO a sociální demokracie za podpory KSČM, nyní se přiklání k tomu, aby ANO vytvořilo jednobarevnou vládu, která by se opírala o hlasy dalších stran. ČSSD doporučil, aby nepožadovala ve vládě posty ministrů, ale jen náměstků.

Ochotu k toleranci vlády za určitých okolností v minulosti vyjádřili předsedové KSČM Vojtěch Filip i SPD Tomio Okamura. Oba si na středu domluvili na Pražském hradě u Zemana audienci. Filip na Hrad zamíří na 14:00. „O setkání požádali páni předsedové, tudíž vyčkáme, s jakými tématy přijdou,“ řekl ČTK Ovčáček ohledně témat schůzky. „Jistě se ale bude debatovat o aktuálních otázkách, mezi které bezesporu patří jednání o nové vládě,“ dodal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…