Zeman se zastal Forejta. Je to prý vynikající pracovník

21.12.2013 19:58

Prezident republiky Miloš Zeman vyjádřil plnou důvěru řediteli hradního protokolu Jindřichu Forejtovi, který podle médií uvádí nepravdivé údaje o svém vysokoškolském vzdělání. Prezident Zeman tak učinil na základě Forejtových vynikajících pracovních výsledků, uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman se zastal Forejta. Je to prý vynikající pracovník
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Zeman s šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem (vlevo)

Lidové noviny v tomto týdnu uvedly, že Forejt zřejmě nikdy nevystudoval vysokou školu, ačkoli v jeho oficiálním životopisu Hrad v kolonce vzdělání uvedl hned dvě: Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a mnichovskou Univerzitu Ludvíka Maxmiliána. Podle vládního nařízení o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě by přitom protokolář vysokoškolský titul mít měl, napsal deník. Forejt tak prý zřejmě dostává od zaměstnavatele výjimku.

Mf Dnes citovala zástupce vysokých škol, na nichž Forejt údajně studoval. "Osoba tohoto jména a tohoto data narození studovala na Právnické fakultě UK, nicméně neabsolvovala," uvedl mluvčí univerzity Václav Hájek. "Podle toho, co jsme zjistili, nebyl Jindřich Forejt přijat na naši univerzitu k řádnému studiu," řekla mluvčí mnichovské univerzity Kathrin Bilgeriová. Forejt i tak tvrdí, že nepravdivé údaje v životopise neuvedl. "V rámci mnichovské univerzity studoval jeden z jejích institutů," vzkázal deníku prostřednictvím mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka.

Ředitel hradního protokolu by měl mít podle vládního nařízení vysokoškolský titul alespoň s ohledem na finanční ohodnocení, napsal deník. Měsíčně v průměru bere zhruba 80 tisíc korun a všichni, kteří jsou zařazeni ve třinácté platové třídě, musejí mít magisterský titul. Zaměstnavatel může udělit výjimku až na čtyři roky. Podle Mf Dnes je tedy pravděpodobné, že ji dostává i Forejt. "Všechny zákonem dané podmínky jsou samozřejmě dodržovány," uvedl Ovčáček.

Server Lidovky.cz také uvedl, že Forejt se prezentuje jako doktor práv v materiálech, které doprovázejí jeho přednášky o etiketě. Účastníky seminářů, kteří za šestihodinový kurs zaplatí přes dva a půl tisíce korun, zve podle serveru na kursy jako "Forejt Jindřich, JUDr., ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky".

Forejt přišel na Hrad v roce 2002 a víc než půl roku tam pracoval zdarma jako stážista, napsal deník Mf Dnes. Tehdejšímu protokoláři Miroslavu Sklenářovi ho doporučil dlouholetý vatikánský diplomat Erwin Josef Ender, kterému Forejt tlumočil z němčiny. Po půl roce dostal na Hradě poloviční úvazek, v roce 2004 už měl plný a protokolu začal šéfovat.

Forejta se zastal také Zemanův předchůdce Václav Klaus. "Nevím přesně, kolik má škol a které má doma, v cizině, které dokončil, nedokončil, to nevím. Myslím, že to byl nejlepší protokolista, jakého za sto let tato země měla," řekl Klaus. Forejt je podle bývalého prezidenta jedním z nejvzdělanějších lidí, jaké v životě potkal. "A kdyby náhodou každý desátý z našich vysokoškoláků byl tak vzdělaný jako pan Forejt, tak by to bylo bezvadné," dodal Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…