Zeman se změnil. Asi ho přestala bavit demokracie, lituje šéf ODS

25.11.2014 18:31

Prezident reprezentuje naši zemi navenek, a tak není jedno, co říká v zahraničí, píše v článku, který vyšel na serveru Echo 24.cz předseda ODS Petr Fiala. Upozorňuje ale na to, že Miloš Zeman se prý začal v zahraniční politice chovat jako v té domácí. „Hřmotně, agresivně, nevypočitatelně, s přesvědčením, že všichni jsou hlupáci a že mu všechno projde,“ napsal Fila.

Zeman se změnil. Asi ho přestala bavit demokracie, lituje šéf ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Zatímco Zemanovi jeho chování v tuzemsku prochází, alespoň zatím, ve světě to je jiné. „Berou ho jako prezidenta, který za nás mluví. Poslouchají, co říká, všímají si, v čem si odporuje, zvažují, na čí straně stojí. Ke škodě celé České republiky,“ domnívá se šéf občanských demokratů.

Zemana přestala bavit demokracie. To je klíčem k vysvětlení jeho obdivu k Rusku a Číně

Podle Fialy Miloš Zeman překvapuje, protože se změnil. Prý ho přestala „bavit“ demokracie. „A to je klíč k jeho chování, k vysvětlení jeho neskrývaného obdivu k Rusku a Číně, k jeho podivným výrokům o listopadu 1989 a ostatně i k tomu, co dělá na domácí politické scéně,“ myslí si Fiala.

Tvrdí také, že Zeman je prý politik rozporů. Na jedné straně po svém zvolení vyvěsil na Hradě vlajku Evropské unie a v Evropském parlamentu prosazoval rychlé přijetí eura a společnou zahraniční a obrannou politiku. „Když se EU, která žádnou společnou zahraniční politiku nemá a mít nemůže, k nějakému společnému postupu ve věci ruské agrese na Ukrajině odhodlala, je to Zeman, kdo ji zpochybňuje první a nejhlasitěji,“ poukazuje na rozpory v prezidentových krocích.

S některými Zemanovými názory lze souhlasit

Fiala přiznává, že s řadou Zemanových názorů v zahraniční politice také souhlasí, například o nutnosti boje proti terorismu a nebezpečí Islámského státu. Jenže Fialovi vadí, že český prezident si nedokáže střední Evropu představit bez vlivu Ruska. „Ve světě posledních dvaceti let, kde mezi Západem a Ruskem nebyly žádné větší problémy, se z tohoto hlediska cítil dobře. Ve chvíli, kdy jsme se ocitli v malé studené válce a kdy nejde stát někde mezi, volí to, co je mu instinktivně bližší a co pak jen s obtížemi rozumem koriguje,“ domnívá se předseda ODS.

Zároveň přidává varování, že svět přestal být bezpečný, oslabený Západ podle Fialy začíná být ohrožován. O to důležitější je nutné upevňovat euroatlantické společenství a jeho obrannou i politickou strategii.

Rusko musí být donuceno k respektování mezinárodního řádu

Nelze se tak bez následků chovat jako v bezpečných časech. „Rusko nestojí na naší straně, musí být donuceno k tomu, aby respektovalo mezinárodní řád. To neříkají žádní američtí zahraničněpolitičtí „jestřábové“, to říká např. německá kancléřka Merkelová,“ uvádí Fiala.

Závěrem píše, že prezident Zeman dokázal během několika měsíců zpochybnit dlouho budovanou důvěryhodnost České republiky a naše postavení v očích západních spojenců. „Zahraniční politika prezidenta nepřímo ohrožuje naše bezpečnostní a zahraničněpolitické zájmy. Máme právo ho se vší důsledností žádat, aby ji změnil,“ uzavírá Petr Fiala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…