Zeman se znovu zastal volyňských Čechů. Došlo i na dopisy nabízející pomoc

18.10.2014 18:21

Prezident Miloš Zeman dnes v Lánech předal ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) seznam 232 krajanů z Ukrajiny, kteří v souvislosti s aktuální situací v zemi požádali o přesídlení do Česka. Kromě seznamu Chovanec od prezidenta obdržel dopisy od lidí a firem, které nabízejí pomoc při repatriaci. Oznámil to mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Podrobnosti k těmto dopisům ale odmítl uvést. Chovanec podle něj prezidentovi přislíbil, že se tím bude zabývat.

Zeman se znovu zastal volyňských Čechů. Došlo i na dopisy nabízející pomoc
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Otrokovicích

Zeman už dříve žádost krajanů podpořil a řekl, že dnes během jednání svého expertního týmu požádá Chovance, aby řešení situace krajanů napomohl. Ministerstvo vnitra také už dříve uvedlo, že spolu s Ministerstvem zahraničních věcí vytvoří pracovní skupinu, která jejich žádosti posoudí. Podle vnitra se toto posuzování odehraje přímo na Ukrajině.

V souvislosti s nejnovější žádostí krajanů se rozhořel spor mezi prezidentem a ministrem zahraničí ohledně práce velvyslanectví v Kyjevě. Zeman je s ní hluboce nespokojen, ambasáda podle něj nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Prezidentova kritika se snesla především na hlavu velvyslance Ivana Počucha, který podle Zemana původně informoval pouze o zájmu tří rodin o repatriaci, zatímco Hrad obdržel žádost 232 lidí. Pokud se prokáže, že velvyslanec české úřady dezinformoval, bude prý prezident žádat jeho výměnu.

Ministerstvo zahraničí však za ambasádou i jejím šéfem stojí a tvrdí, že nemá informace o tom, že by z Kyjeva dostávalo nepravdivé zprávy. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) sice vyjádřil pochopení pro obavy krajanů na Ukrajině, jejich situaci je ale podle něj třeba hodnotit střízlivě. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nejsou lidé českého původu na Ukrajině ohroženi na životě nebo bezpečnosti. Zeman má ale odlišný názor a tvrdí, že jim v zásadě hrozí bezprostřední nebezpečí.

Volyňští Češi, kteří žijí na západě Ukrajiny, žádali české představitele o pomoc už dvakrát v březnu na pozadí ukrajinsko-ruského konfliktu o Krym. Tehdy se na Prahu obrátilo 40 rodin. K nynější žádosti se údajně připojili jak volyňští Češi, tak krajané z boji zmítaného východu Ukrajiny i z Krymu, který v březnu anektovalo Rusko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…