Zeman shodil Merkelovou: Říct, že islám patří k Německu, je jako kdyby turecký paša ovládl Rakousko

06.09.2017 11:54

Prezident Miloš Zeman se úvodem druhého dne své návštěvy Moravskoslezského kraje setkal se zaměstnanci společnosti TEMEX Ostrava.

Zeman shodil Merkelovou: Říct, že islám patří k Německu, je jako kdyby turecký paša ovládl Rakousko
Foto: David Hora
Popisek: Miloš Zeman na agrosalonu Země živitelka 2017 v Českých Budějovicích

„Především bych vám chtěl blahopřát k tomu, že jste byli zařazeni do seznamu sta nejstabilnějších firem. A víte, co mě šokovalo? Že o tom pan ředitel vůbec nevěděl. Takže jsem vám přinesl pozitivní zprávu,“ řekl Zeman úvodem.

„Je úžasné, když nějaká firma vyvíjí vždycky nějaké prototypy a nemá nějakou sériovou výrobu. Všichni jste vývojáři a zasloužíte si vysoké platy. Váš průměrný plat je 33 tisíc korun měsíčně. Ještě před pěti lety by to byl zázrak, ale dneska už se trošku dotahujete k průměru, protože včera jsem byl informován, že celostátní průměrná mzda bude 30 tisíc korun,“ sdělil Zeman.

První dotaz směřoval na slova německé kancléřky Angely Merkelové, jež v předvolebním duelu s protikandidátem Martinem Schulzem uvedla, že islám patří k Německu. „Nesouhlasím s tím. Celá Evropa, včetně Německa, po staletí bojovala proti islámu. Tedy konkrétně proti Osmanské říši, ale to je totéž. Takže když najednou prohlásím, že islám patří k Německu, tak je to v podstatě totéž, jako kdyby Turci nebyli poraženi pod Vídní a kdyby ten turecký paša kdysi ovládl Rakousko a pak samozřejmě pronikl i do našich historických zemí. Nevěřím slučitelnosti kultur,“ sdělil Zeman a zmínil mimo jiné vztah islámu k ženám. 

Následující otázka směřovala k situaci v Číně. „Zajímají mě především ekonomické údaje. Čína měla dlouhou dobu růst 10 % HDP a teď to kleslo asi na 7 %. A myslím si, že je to pořád vysoké a poměrně stabilní tempo, kterým Čína v nejbližších dvou letech předežene Spojené státy. Ne ve výši HDP na obyvatele, ale v celkovém objemu HDP. Druhý poznatek: Čína v posledních, řekněme, 7 letech začala vytvářet střední třídu. Ta představuje asi 300 milionů obyvatel. A to jsou lidé, kteří si mohou leccos dovolit. Dokonce si mohou dovolit i soukromá letadla,“ poznamenal Zeman.

„A co lidská práva? Můj názor je jednoznačný. Já bych nesnesl, kdyby někdo kecal do vnitřních záležitostí České republiky. Trváme-li na tom, musíme respektovat to, že nebudeme kecat do záležitostí jiných států,“ sdělil.

Řeč byla také o systému školství a k většímu zájmu o technické obory. „Vyslechl jsem radu současného guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, který má někdy neotřelá řešení. A když přemýšlel o tom, jak podpořit technické školství, říkal: Zaveďme školné na humanitní obory. Jak říkám, je to poněkud brutální metoda, ale je to metoda, jak přesunout zájem studentů z humanitních oborů na technické obory. Dalším faktorem jsou pak stipendia,“ podotkl Zeman s tím, že podniky by se zkrátka měly přičinit. „Kombinací těchto dvou nástrojů se to může přeorientovat,“ dodal Zeman.

Zeman pak také podotkl, že je vysoký nedostatek pracovníků. „Dochází ke ‚kanibalismu‘. Podniky přetahují zaměstnance jiným podnikům a nabízejí jim vyšší mzdy. Netvrdím, že toto bude trvat věčně. V ekonomii je efekt záklopky – velmi snadno něco zvýšíš, ale zatraceně těžko to potom snižuješ. Říkám to proto, že i kdyby přišla ekonomická krize, bude úroveň mezd stále relativně vysoká,“ podotkl prezident.

Závěrem se Zeman vyjádřil ke svému zhubnutí. „Shodil jsem 15 kilo. Když hodně kouříte, trpíte nechutenstvím. Vykouřené cigarety vás odrazují od chuti k jídlu. Začněte kouřit,“ řekl za smíchu a potlesku přítomných Zeman. „Navíc jsem jedl malé porce k snídani, k obědu i k večeři,“ sdělil Zeman. Následně se již jen podepsal do pamětní knihy společnosti a převzal dary z rukou vedení firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…