Zeman si Babiše namazal na chleba! Šéf Pirátů Bartoš se svěřil s tím, co vyzvěděl u prezidenta

20.08.2019 19:14

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech svěřil novinářům s dojmy, jaké na něj schůzka s „hradním pánem“ zanechala.

Zeman si Babiše namazal na chleba! Šéf Pirátů Bartoš se svěřil s tím, co vyzvěděl u prezidenta
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš na happeningu proti návrhu evropské směrnice o copyrightu. 26. 8. na Palackého náměstí v Praze

Například tedy uvedl, že Zeman nepředpokládá, že dojde k rekonstrukci vlády v případě, že by ČSSD odešla kvůli konfliktu ohledně obsazení Ministerstva kultury z koalice, informoval web Idnes.cz.

Na Facebooku pak Bartoš přidal emotivní vyjádření o tom, že si prezident Babiše doslova „namazal na chleba“.

Anketa

Udělal Michal Šmarda dobře, když ,,položil" stranickou nominaci na ministra kultury?

hlasovalo: 11076 lidí

„V parlamentní demokracii prezident na žádost premiéra přijme odvolání i návrh na jmenování ministra a koná podle ústavy. Ačkoliv v České republice je parlamentní demokracie, pan prezident si pana premiéra evidentně, jak se říká, namazal na chleba,“ napsal na Facebooku Bartoš.

Důvodem Bartošovy cesty do Lán bylo promluvit s prezidentem o tom, jaké jsou další možnosti vlády v případě, že by ČSSD z koalice odešla. Sociální demokraté si vymínili čas na rozmyšlenou do pátku.

Kandidáta ČSSD na post ministra kultury Michala Šmardu odmítli jak prezident Zeman, tak premiér Babiš. Šmarda se po invektivách ze strany Babiše ve smyslu, že si nedovede představit, že by jej představoval ve vídeňské opeře nebo francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi, kandidatury na křeslo ministra kultury vzdal.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Za současných okolností ve vládě Andreje Babiše být nechci. Nemá to vůbec žádný smysl. Řekl jsem to Janu Hamáčkovi. Nebudu hrát žádné hry. Nemám na to čas, připadá mi to hloupé,“ sdělil Šmarda v pondělí večer v pořadu Události, komentáře České televize.

Zeman dříve uvedl, že pokud by sociální demokracie z vlády odešla, nevedlo by to nutně k jejímu pádu. Podle Zemana by stačilo, kdyby Babiš našel ve Sněmovně pro svůj kabinet podporu a vláda by se mohla tzv. rekonstruovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…