Zeman si hraje na husitu, a přitom se hrbí před cizí říší. Komentátor a vysvěcený kněz Jan Jandourek dal volný průchod svému znechucení

06.06.2015 13:45

Husitského praporu na Pražském hradě, který nechal vyvěsit po devadesáti letech prezident Miloš Zeman, si všiml i redaktor serveru Svobodnéfórum.cz Jan Jandourek. Podle něj nyní žijeme v době, kdy je nějaký prapor s kalichem každému jedno.

Zeman si hraje na husitu, a přitom se hrbí před cizí říší. Komentátor a vysvěcený kněz Jan Jandourek dal volný průchod svému znechucení
Foto: Archiv
Popisek: Mistr Jan Hus

„Masaryk byl Masaryk. To byl člověk, který se v dospělosti přes své katolické mládí přihlásil k evangelíkům. Filozoficky byl deista, kterého na náboženství zajímal Ježíšův morální apel. Jeho duchovní vývoj je celkem jasný. Pokud jde o Miloše Zemana, byli bychom asi na rozpacích, kdybychom měli mluvit o něčem, čemu by se dalo říkat duchovní biografie,“ píše Jandourek, který má k otázkám náboženství velmi blízko. Je to totiž vysvěcený kněz.

Jak si tedy podle Jandourka vysvětlit u Zemana náhlé husitství? „Pominout velké výročí významného reformátora, který předznamenal reformaci, nelze. Je to výročí státního významu. Ani husitské hnutí nemůžeme pominout. Můžeme být proti, ale nemůžeme popřít, že to bylo heroické období národa, které pak v mnoha svých formách zdegenerovalo v čistý teror," zkonstatoval. 

„Je ale paradoxem dějin, že husitský prapor vytahuje na světlo zrovna Zeman. Když to dělal Masaryk, člověk, který uměl jít proti proudu a znal i déšť skutečných střel, je to něco jiného, než když prapor s kalichem vytahuje Zeman, císař, který je nahý, člověk, který se stal prezidentem a nezvládá ani ceremoniální funkce,“ opírá se Jandourek do hlavy státu. A servítky si skutečně nebere. „Skutečný husita by nepoklonkoval východnímu impériu, husita by se nepodbízel lůze, nevykládal by o kšeftících, jak jsou výhodné, když budeme uslintaně podlézat Říši středu,“ dodává s tím, že by jej zajímalo, zda prezident Zeman umí odzpívat Ktož sú Boží bojovníci a hezky všechny sloky.

„Pak ať si věší prapory a mává sudlicí, jestli ho to baví. Husita, to byl někdo, kdo měl v sobě anděla i démona. Tak je tomu i dnes. Z kalicha se dá přijímat i chlastat. Přijímat k povznesení, chlastat do němoty a bezvědomí. To je věc volby, co si vybereme, ne? Jinak je jedno, jestli vyvěšujeme husitské prapory nebo věšíme špinavé prádlo,“ uzavírá Jandourek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…