Zeman si myslí, že letadlo nad Ukrajinou sestřelili nejspíše separatisté

21.07.2014 16:44

Fakta podle prezidenta Miloše Zemana zatím ukazují na to, že letadlo nad východní Ukrajinou minulý čtvrtek sestřelili spíše proruští separatisté než Ukrajina nebo Rusko. Další sankce proti Rusku ale prezident nechce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po katastrofě, která si vyžádala téměř 300 životů, hovoří o požadavku Evropské unie, aby Rusko zastavilo dodávky zbraní pro separatisty.

Zeman si myslí, že letadlo nad Ukrajinou sestřelili nejspíše separatisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Nechci si hrát na vyšetřovatele, jsem si vědom toho, že fakta prozatím ukazují daleko spíše na proruské separatisty než na ukrajinskou nebo na ruskou vládu," řekl Zeman na tiskové konferenci po jednání vlády, kterého se účastnil. Upozornil zároveň, že lze jen těžko neštěstí vyšetřovat, když je na Ukrajině občanská válka. V tuto chvíli je podle něj nutné dosáhnout klidu zbraní, aby mohla události objektivně vyšetřit nezávislá mezinárodní komise.

Jednou z možností, o nichž nedávno hovořil s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, je mediace ze strany České republiky. Kyjev s ní prý v zásadě vyjádřil souhlas, ruská strana se ale zatím nevyjádřila.

Sobotka chce také příměří, aby katastrofa mohla být vyšetřena

Sobotka na tiskové konferenci naznačil další postup Evropské unie, v níž se ozývá volání po mnohem tvrdších sankcích vůči Rusku než dosud. Podle premiéra bude osmadvacítka především požadovat, aby Rusko zastavilo dodávky zbraní pro separatisty na východě Ukrajiny. „Je evidentní, že to musí být první opatření ze strany Ruska, na kterém nepochybně Evropská unie postaví své stanovisko," poznamenal. Chce také příměří, které umožní volný pohyb mezinárodních expertů vyšetřujících leteckou katastrofu. Sobotka zároveň požaduje důstojné zacházení s těly všech obětí.

Zeman další sankce proti Rusku odmítá, vedou podle něj k tomu, že se dotyčná země uzavře. Naopak prosazuje co nejčastější výměnu podnikatelů, turistů, studentů a změnu systému zevnitř demokratickými a právními prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…