Zeman si předvolal Babiše a Chovance. Zklidněte to, vyzýval je prý oba

22.06.2016 19:15

Prezident Miloš Zeman vyzval během hradní schůzky místopředsedu vlády Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby ukončili mediální přestřelky. Novinářům to po setkání řekl Babiš. Při jednání se politici podle něj shodli na tom, že je třeba přenést problém reorganizace policie na půdu Poslanecké sněmovny. Koaliční rada bude hledat cestu, jak zbavit mlčenlivosti policisty Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Zeman si předvolal Babiše a Chovance. Zklidněte to, vyzýval je prý oba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Analýza ukazuje, že o to nejdříve má žádat sněmovní výbor, řekl dnes na dotaz ČTK ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po jednání na Pražském hradě. Před poslanci z bezpečnostního výboru chtějí ve čtvrtek s informacemi o propojení policie s lidmi z kriminálního prostředí vystoupit odcházející šéf útvaru Robert Šlachta a šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek.

Chovanec řekl, že na koaliční radu nese právní materiál. S koaličními partnery chce hledat cestu, aby mohli být policisté ve čtvrtek mlčenlivosti zbaveni. „Právní analýza hovoří o tom, že by o to nejprve měl ze zákona požádat výbor,“ dodal Chovanec. Na večerním jednání lídrů koalice se chce bavit o tom, jestli je ještě nějaký jiný prostor pro zbavení mlčenlivosti. „Já bych je velice rád mlčenlivosti zbavil,“ zdůraznil Chovanec.

Zeman oba politiky na Hrad pozval, aby si vyříkali své rozpory týkající se plánovaných změn ve strukturách policie. Na úvod jim daroval šachové hodiny s ručičkami nastavenými na za pět minut dvanáct. Podle Chovance jim Zeman žádný komentář k dárku nedával. „Spíše říkal, abychom se nehádali, že politika je šachovou hrou na dlouhou dobu a že lépe hledat shody než to, co nás rozděluje,“ uvedl.

Podle Babiše i Chovance se schůzka konala v celkem přátelské atmosféře a byla konstruktivní. Chovanec novinářům řekl, že s prezidentem do hloubky rozebírali, v čem spatřují problém. „Pan prezident se k tomu zítra (ve čtvrtek) vyjádří, takže nebudu mluvit za něj,“ řekl Chovanec. Tisková konference Zemana je naplánována na čtvrteční odpoledne.

Babiš řekl, že je „celkem rád“, že Zeman schůzku svolal. „Myslím, že to bylo dobré, že jsme si vyměnili názory,“ poznamenal. Názor ANO se ale podle něj nezměnil. Myslí si, že reorganizace není třeba a že její schválení bylo v rozporu s koaliční smlouvou. „Shodli jsme se na tom, že je problém třeba přenést na půdu Poslanecké sněmovny a na výbor i vyšetřovací komisi,“ řekl Babiš. Sněmovní výbor k problematice zasedne ve čtvrtek. Pokud by se nekonal, lidé by podle Babiše „asi měli zvláštní pocit, že se něco tají“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…