Zeman si prohlédne maďarskou jadernou elektrárnu Paks

16.05.2019 6:07

Prohlídkou jaderné elektrárny Paks zakončí dnes prezident Miloš Zeman svou třídenní návštěvu Maďarska. Na místo jej doprovodí i část ze tří desítek zástupců českých firem, kteří s ním na zahraniční cestu vyrazili. O spolupráci v jaderné energetice mluvil Zeman už ve středu i s maďarským prezidentem Jánosem Áderem a premiérem Viktorem Orbánem.

Zeman si prohlédne maďarskou jadernou elektrárnu Paks
Foto: KPR
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman na státní návštěvě v Maďarsku

V elektrárně Paks, která leží asi sto kilometrů jižně od Budapešti, se prezident Zeman setká s ministrem bez portfeje Jánosem Sülim, který je zodpovědný za plánování, výstavbu a zprovoznění dvou nových jaderných bloků.

Elektrárna Paks je v provozu od roku 1982. Nyní má čtyři reaktory, které pokrývají asi polovinu energetické potřeby Maďarska. Maďarský stát ale plánuje přidat dva další bloky. Postavit je má ruský koncern Rosatom. Projekt chce vláda financovat pomocí ruské půjčky. Kvůli tomu někteří západní politikové Maďary kritizují.

Zeman už na počátku své třídenní návštěvy Maďarska vyjádřil naději, že by se na výstavbě nových dvou bloků elektrárny mohly podílet subdodávkami i české firmy. Ze tří desítek podnikatelů, které prezidenta do Maďarska doprovodily, je větší část právě z oblasti energetiky a strojírenství.

Večer se prezident Zeman vrátí do Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…