Zeman si stěžoval ruskému premiérovi na článek o okupaci Československa. Článek byl vyměněn. A Romancov v ČT spustil: A to Zeman nekritizoval!

22.11.2017 23:41

Prezident Miloš Zeman pokračuje v návštěvě Ruska. Rázně odmítl internetový článek o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, ve kterém stálo, že Československo může být vděčné za sovětskou invazi, která k nám přinesla mír na dalších dvacet let. Miloš Zeman od ruského premiéra slyšel, že nic takového v oficiální ruské politice ale rozhodně není. Co na celou situaci říkají diplomat a bývalý ministr zahraničí Jan Kavan a politický geograf Michael Romancov, na to se ptal moderátor Daniel Takáč v pořadu Události, komentáře na ČT.

Zeman si stěžoval ruskému premiérovi na článek o okupaci Československa. Článek byl vyměněn. A Romancov v ČT spustil: A to Zeman nekritizoval!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kavan

Podle diplomata Jana Kavana se článek objevil v den příjezdu prezidenta nepochybně cíleně. „Bylo to schválně načasované. Někdo se snažil do návštěvy Miloše Zemana hodit vidle. Některé výzvy, které jsem zde slyšel, aby se Zeman kvůli článku společně se sto čtyřiceti podnikateli sbalil a vrátil do Česka, byly dost přehnané,“ řekl Kavan.

Tento krok byl podle Kavana od ruských novinářů velmi zlomyslný, ale pro autora članku zcela typický. „Jsem rád, že se od toho premiér Medveděv v rozhovoru zcela distancoval, a bylo vidět, že to tam funguje na rozkaz, článek hned zmizel a byl vydán nový se zcela opačným zněním,“ sdělil.

Michael Romancov dal Kavanovi za pravdu v tom, že rychlá výměna článku, ve kterém se najednou objevilo zcela opačné vyznění popisu událostí okolo roku 1968, je sondou do duše určité části ruského politického žurnalismu. „Je vidět, že se to opravdu celé stalo na rozkaz, a výsledek je tedy podle mě ještě horší,“ dodal s tím, že tohle je však přesně způsob, kterým Rusko komunikuje o svých dějinách, a nejde jen o Česko. „Bohužel jsem k tomu od prezidenta žádný kritický hlas nezaznamenal,“ řekl Romancov.

Jestli myšlenka původního článku, že v roce 1968 šlo o bratrskou pomoc, žije v ruské politice, prý Kavan posoudit nedokáže. „Mluvil jsem o tom s bývalým prezidentem Ruska a ten byl vždy proti invazi a okupaci. Jsem rád, že se s ním Zeman také sešel.“

Romancov je ale přesvědčen, že v určité části politického spektra to jako bratrskou pomoc stále vidí. „Týká se to Žilinovského a jeho liberálních demokratů, týká se to i části politiků ruské komunistické strany, ta je součástí fungování Sovětského svazu,“ zdůraznil Romancov s tím, že na druhou stranu to není oficiální pozice Kremlu, ale zapadá to jistě do širšího schématu, jakým způsobem Kreml komunikuje.

Miloš Zeman je v Rusku váženým hostem a po Vladimiru Putinovi ho přijal i premiér Medveděv. Setkání dominovala ekonomika. Se Zemanem přiletělo do Ruska sto čtyřicet podnikatelů, pro které může být návštěva vstupenkou na ruský trh. Texty o sovětské okupaci vyvolaly kontroverze, ale dojednané obchody nakonec neovlivnily.

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…