Zeman si udělal srandu z Václava Moravce. A pak to začalo

12.11.2013 8:11

Václav Moravec ve své pravidelné půlhodince na rádiu Impuls v pondělí přivítal prezidenta Miloše Zemana. S ohledem na hostův zdravotní stav se rozhovor konal po telefonu, což Zemana přimělo k rozverné variaci na telefonickou rozhlasovou soutěž. Mimoto připomněl Michalu Haškovi a dalším svým spojencům v ČSSD radu sexuologa Plzáka a přeřekl se ohledně lustračního osvědčení Andreje Babiše.

Zeman si udělal srandu z Václava Moravce. A pak to začalo
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman se zdraví s veterány Rudé armády, kteří osvobozovali Prahu

Prezident Miloš Zeman se do dějin pořadu Impulsy Václava Moravce zapsal celkem významně již v minulosti. Bezprostředně po parlamentních volbách právě v tomto pořadu naznačil, že jeho kancléř Vratislav Mynář skončí, pokud nedostane bezpečnostní prověrku. V jednom z dílů pořadu také moderátor Václav Moravec nadhodil velmi brutálním způsobem téma prezidentova zdravotního stavu.

Nyní pořad zahájila prezidentova žertovná etuda, pohrávající si s reklamním sloganem rádia, které vždy v ranních hodinách nabízí možnost výhry po odříkání kouzelného pozdravu, propagujícího radiostanici.  

Když nyní moderátor Václav Moravec posluchače informoval, že rozhovor s ohledem na prezidentův úraz a ohlášené léčení na zámku v Lánech proběhne po telefonu, ozval se ve sluchátku charakteristickým prezidentovým hlasem pronesený pozdrav: „Haló, tady Impulsovi“. Do moderátorova zadržovaného smíchu pak pokračoval: „Já vím, pane Moravče, že jsem nic nevyhrál, ale vzhledem k tomu, že jsem před úrazem občas poslouchal vaše rádio v autě, tak jsem si osvojil tento pozdrav,“ vysvětlil své spříznění.

Prezident posléze upřesnil příčinu svého zranění jako „náraz kolenem do šatní skříně“ a ujistil, dva ortopedi, kteří jej v průběhu pondělka prohlédli, konstatovali, že se uzdravuje až zázračně rychle.

Jinak už prý ale normálně funguje, takže ve středu bude moct přijmout předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Ten již avizoval, že tato první schůzka na téma „sestavování nové vlády“ bude čistě informativní a Zeman k tomu dodal, že při této schůzce rozhodně nehodlá jmenovat Sobotku premiérem. "To je trochu důstojnější akt, který nemohu dělat z invalidního vozíku,“ uvedl s tím, že úřadovat na Hradě plánuje zhruba od začátku prosince. Pak však zdůraznil, že od Sobotky očekává součinnost. „Myslím, že prezidentský mandát je přece jenom silnější karta ve hře a myslím si, že tuto silnější kartu bude Bohuslav Sobotka při současném rozložení sil v Parlamentu potřebovat,“ upozornil.

Sobotka je prý pro něj profesionálním partnerem k jednání, protože jej po výzvě k odstoupení, kterou schválilo předsednictvo ČSSD, naopak potvrdil ve funkci ústřední výkonný výbor. Zároveň Zeman popřel, že by o Sobotkovi někdy hovořil jako o „politické mrtvole“, jak se také povídá.

Rovněž odmítl, že by mu bylo jakkoliv líto jeho politických spojenců Michala Haška a Zdeňka Škromacha, kteří kvůli lánské schůzce museli odstoupit. „Je potřeba profesionální chladný přístup a lítost k profesionalitě nepatří. To jsou emoce, pane Moravče. A já zrovna moc emocionální člověk nejsem,“ ujistil Zeman. Ohledně lánské schůzky pak vyjádřil podiv zejména nad tím, jak jí její účastníci zapírali. „Zatloukali, zatloukali, zatloukali, což podle rady doktora Plzáka se má dělat v manželství, cituji uznávanou autoritu, ale v politice by se zatloukat nemělo,“ řekl k tomu.

Pak se hovor přesunul na plánovanou koalici ČSSD, ANO a KDU- ČSL. Prezident zdůraznil, že kromě tohoto uspořádání existuje ještě většinová možnost pravicové vlády s rozhodující rolí hnutí ANO, která se mu ale líbí ještě méně. Moravec se jej tedy zeptal, zda chystanou koalici považuje za nejmenší zlo. „To je přesná formulace. Neříkám, že je to největší dobro, souhlasím s vámi, že je to nejmenší zlo,“ přitakal prezident.

Překážkou této koalice by mohlo být lustrační osvědčení šéfa ANO Andreje Babiše. Miliardář byl veden jako agent StB, což by toto osvědčení, které prezident stanovil jako podmínku jmenování, znemožnilo. „Já jsem si na tohle téma nechal zpracovat několik právních rozborů a v zásadě platí, že podle platných zákonů všichni členové vlády musí mít pozitivní, opravuji negativní lustrační osvědčení. Tedy je pozitivní, že mají negativní lustrační osvědčení, abych byl přesný,“ vysvětlil přeřeknutí.

Pak zdůraznil, že tato podmínka bude platit pouze do doby, než přestane platit lustrační zákon. Ten by měl být nahrazen zákonem o státní službě, který je schválen, ale již několikrát mu byla odložena účinnost.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …