Zeman si utahoval z Klause a potom přiznal vlastní omyl. Jaký?

13.11.2014 13:14

Hospodářská komora uspořádala velkou panelovou diskuzi k pětadvaceti letům od listopadu 1989, která měla zhodnotit porevoluční éru v oblasti ekonomiky. Pozvání přijali dokonce dva prezidenti - Václav Klaus a Miloš Zeman. Ten ve svém projevu zdůraznil, že navzdory mnoha problémům a „balvanům na cestě“, které briskně pojmenoval jmény neblaze proslulých podnikatelů, stále stoupáme.

Zeman si utahoval z Klause a potom přiznal vlastní omyl. Jaký?
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Kopřivnici

Miloš Zeman na úvod svého vystoupení zmínil, že pro změnu ekonomiky z plánované na tržní neexistoval žádný návod, ani odborná teorie. „Kdysi se říkalo, že můžete z akvária udělat rybí polévku, ale nemůžete z rybí polévky udělat zpátky akvárium,“ zavtipkoval s tím, že nyní bylo úkolem vyrobit zpátky akvárium.

Při absenci teoretických konceptů bylo podle prezidenta nutné improvizovat a za pochodu vymýšlet řešení, která navíc museli ještě schvalovat poslanci. „Souhlasím proto s názorem, že ekonomická transformace byla složitější než politická,“ uvedl Zeman.

Prezident si vytkl za cíl vyvrátit některé mýty týkající se privatizace. Mezi tyto mýty patří prý to, že byla dokonalá, ale také to, že byla úplně špatná, jak prý také zaznívá. „Nedávno jsem sledoval v televizi Tomáše Ježka, který v televizi říkal: Když jsem dělal privatizaci já, bylo to za jedna, když to dělali ti po mě, myslel asi Romana Češku, bylo to za čtyři minus,“ zavzpomínal s tím, že on by to takto kategoricky nebral.

„Moje kritika kupónové privatizace byla založena na konceptu rozptýleného vlastnictví akcionářů, kteří nedokázali kontrolovat svůj podíl,“ vysvětlil Zeman své námitky k procesu, který předtím Václav Klaus zarputile hájil. Kromě toho zde prý byly problémy s privatizačními fondy, které byly nedostatečně legislativně upraveny, a proto následně tunelovány.

„Na rozdíl od Václava Klause, který je neustále sebekritický a neustále zpochybňuje své koncepty, já tak sebekritický nejsem, ale jednu věc bych si vytkl,“ zavtipkoval pak Zeman a jmenoval svůj boj za koncept zaměstnaneckých akcií, který se prosadil v USA za prezidenta Reagana a někteří jej doporučovali i nám. „Ukázalo se, že zaměstnanci příliš době věděli o stavu svého podniku, takže si jeho akcie nekupovali,“ vysvětlil Zeman.

Připomněl, že jeho vláda pak pobídkami otevřela prostor pro vstup zahraničních podniků. „A ukázalo se, že seriózní zahraniční podniky netunelují tak jako předtím Kožení,“ pochválil.

Vysvětlil, že se snažil přetnout to, čemu se říkalo „bankovní socialismus“. Tento přesný pojem je podle něj tím jediným pozitivním, co zůstalo po straně ODA, jejíž představitelé jej začali razit. „Takže jedinou cestou byla privatizace bank, což, jak určitě uznáte, bylo typicky levicové řešení,“ zavtipkoval.

Zdůraznil ale, že český bankovní sektor je díky tomu zdravý a za hospodářské krize do něj česká vláda, na rozdíl od jiných vlád, nemusela nalít ani korunu.

Zeman se prý shoduje s Václavem Klausem, že přes všechny chyby to byl úspěch. Když byl ve čtvrtek v Kopřivnici, kde si lidé zažili mnoho peripetií s privatizací Tatrovky, říkal jim prý, že naše cesta posledních dvacet pět let stále vede nahoru. „Na té cestě jsou některé zbytečné kameny, tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala, ale ta cesta stoupá. Naše města krásní, můžeme se kritizovat, což je dar, který nám komunistický režim nedal,“ chválil.

„Přes všechny chyby zde dnes stojíme jako svobodní lidé, kteří mohou vyjadřovat své názory bez obavy, že je někdo zavře. A to není zase tak malá hodnota,“ zakončil prezident.

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…