Zeman si vysláním Hradní stráže značkoval území, říká muž z ministerstva

07.07.2013 21:26

Z vojáků Hradní stráže se během nasazení při povodních stali fackovací panáci. Miloš Zeman se velkoryse rozhodl, že na pomoc zaplaveným oblastem pošle na pomoc 180 mužů své Hradní stráže. Ti ale neměli potřebné pověření od vlády Petra Nečase (ODS), a tak jejich pomoc nebyla přijata.

Zeman si vysláním Hradní stráže značkoval území, říká muž z ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na třetím nádvoří Pražského hradu proběhla přehlídka složek Hradní stráže ke Dni ozbrojených sil

Expremiér Petr Nečas ihned reagoval na prezidentův krok slovy, že o nasazení armády může rozhodovat pouze vláda. Vojáci Hradní stráže přesto vyrazili do oblastí zasažených velkou vodou, ale sotva tam přijeli, museli zpět. Jejich velitel totiž neměl potřebný doklad od vlády.

"No jo. Stráž z Hradu k nám přijela a hned zase odjela, když jejich velitelé viděli, že tam už jsme a oni nemají do čeho píchnout," popsal situaci jeden z důstojníků žatecké brigády rychlého nasazení pro server Aktuálně.cz.

Prezident si značkoval území

"To je těžké. Když si on (prezident) umane, že jeho vojáci odjedou tam a tam, bylo složité jim to zakázat," říká jeden z manažerů ministerstva obrany. Dodává, že v podobných situacích je lidem nakonec jedno, kdo jim má pomoct, hlavně, že pomůže. "Takže to berme s nadhledem jako jeden z pokusů Miloše Zemana značkovat (a možná i rozšiřovat) 'území' přímo voleného prezidenta," uzavírá debatu manažer.

"V podobných situacích, jako jsou povodně, vznikají v organizaci vždy problémy. Žádné zásadní nenastaly. Rádi jsme pomáhali všude tam, kde bylo třeba. A nikomu z mých mužů nevadilo, že vyměnil parádní stejnokroj za montérky, brodil se bahnem a vynášel naplavený odpad," říká velitel Hradní stráže Radim Studený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…