Zeman si ze státního svátku udělal soukromou oslavu, sepsul jej na ČT politolog Jelínek

27.10.2015 22:56

Prezident Miloš Zeman si znovu vybíral, koho pozve na Hrad na oslavy státního svátku a koho při této příležitosti vyznamená. Politolog Lukáš Jelínek Miloše Zemana nešetřil. Dělá si prý ze státního svátku jakousi soukromou oslavu. Chcete-li důkaz, stačí se prý podívat na kauzu Michalákových a nepozvání norské velvyslankyně na oslavy. Naproti tomu senátor Jan Veleba (SPO) prezidenta znovu důrazně hájil.

Zeman si ze státního svátku udělal soukromou oslavu, sepsul jej na ČT politolog Jelínek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), senátor Jan Veleba (SPO) a politolog Lukáš Jelínek v úterních Událostech, komentářích České televize rozebírali nadcházející udělení státních vyznamenání a nepozvání dvou rektorů českých univerzit. V reakci na tento krok se všichni rektoři shodli na tom, že odmítnou Zemanovo pozvání na Hrad.

Rektoři se pokloní T. G. Masarykovi jakožto zakladateli našeho státu

"Nerad bych z toho dělal nějakou tradici, ale dva rektoři vysokých škol opět nebyli pozváni a ostatní rektoři ctí určité principy solidarity," podotkl na úvod Zima, který doufá, že prezident Zeman příští rok snad konečně pozve všechny rektory. "Můj pocit z toho je velmi smutný. Nejde o soukromou akci jednotlivců a jde o pozvání představitelů veřejných vysokých škol," zdůraznil Zima. Prezident prý nevysílá dobrý signál společnosti. Zima prý postupuje jinak, na půdu vysoké školy často zval i prezidenta Zemana.

Rektoři se pokloní T. G. Masarykovi jakožto zakladateli našeho státu. "My chceme uctít 28. říjen 1918, Den vzniku samostatného Československa. Pana prezidenta Masaryka si vážíme jako velké osobnosti a věnce k jeho soše položí i řada politiků."

Senátor Jan Veleba podal zcela jiný pohled. Prezident má právo na to pozvat či nepozvat, koho uzná za vhodné. "Solidarita rektorů je falešná. Tak, jak je znám, tak si myslím, že jim to vůbec nesedí na Hrad zítra nejít," konstatoval člen horní komory, podle něhož se někteří rektoři nepochybně podvolili určité autocenzuře, aby nevybočovali z řady. Podle senátora tu vidíme jednotu podobnou té z let komunistických vlád u nás.

Jestliže vedle rektorů nejdou na Hrad i někteří politici, tak to podle Veleby svědčí o tom, že zkrátka nedokážou překonat své osobní pocity.

Tady jde o vyjádření politického postoje

Do vysílání vstoupil také europoslanec Pavel Svoboda, který se z ceremoniálu omluvil, protože jako politik, ale i akademik cítí sounáležitost s akademiky. "Tady jde o vyjádření určitého občanského a politického postoje," poznamenal host. Nezdá se mu, že chce prezident ocenit herečku Jitku Pelikánovou Frantovou, která měla dodávat informace Státní bezpečnosti o Janu Werichovi. V tu chvíli se ale ozval Veleba. "Já bych tady panu Svobodovi připomněl, že jeho straničtí předchůdci byli před třiceti lety součástí Národní fronty," kontroval Veleba.

Nemluvě o tom, že Pelikánová byla také součástí disentu. Senátor má zkrátka za to, že jde především o další pokus zaútočit na prezidenta.

Jelínek nešetřil kritikou: Zeman si z toho dělá soukromý večírek

Poslední slova k tématu doplnil i politolog Lukáš Jelínek. Čeští prezidenti si podle jeho názoru zvykli udělovat vyznamenání čistě podle svého uvážení. "Stále více to připomíná soukromý večírek Miloše Zemana. A to není jen otázka nepozvání rektorů, ale také otázka nepozvání norské velvyslankyně, která si jen dovolila nectít českou tradici, v níž čeští politici volají na úřad," poznamenal expert s tím, že velvyslankyně je v kauze bratrů Michalákových trestána za to, že ctí nezávislost vlastních úřadů. "Co by už víc mělo vypovídat o tom, že se z oslavy státního svátku stává soukromá oslava prezidenta Zemana," uzavřel politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…