Zeman si zve "na kobereček" Sobotku. Chce vědět, proč kvůli Schapirovi tak ostře reagoval

07.04.2015 22:55

Cesta prezidenta Zemana do Moskvy, následná reakce amerického velvyslance Schapira ve vysílání České televize a nakonec prohlášení hlavy státu pro ParlamentníListy.cz, že velvyslanec si tím zavřel dveře na Hrad. To bylo první téma úterních Událostí, komentářů na ČT, ke kterému promluvili Miroslava Němcová (ODS), Lubomír Zaorálek (ČSSD), Pavel Kováčik (KSČM) a mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman si zve "na kobereček" Sobotku. Chce vědět, proč kvůli Schapirovi tak ostře reagoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Nejprve vysvětloval slova prezidenta republiky jeho mluvčí. „Znamená to přesně to, že pan prezident neplánuje žádnou schůzku s panem velvyslancem,“ objasnil Jiří Ovčáček. Jeho slova prý mířila především k plánované schůzce s americkým velvyslancem, která mu po tomto prohlášení přišla nevhodná. Prohlášení velvyslance Schapira bylo podle Ovčáčka nešťastné a do budoucna se prezident setkání s ním rozhodně nebrání. „Neznamená to v žádném případě to, že by pan prezident uzavřel dveře americkému velvyslanectví,“ ujistil dále s tím, že prezident nechce zkalit vztahy s USA. Jde pouze o vyjasnění pozic a toho, zda mohou velvyslanci jiných zemí takovýmto způsobem mluvit do médií. „Učiní-li takto jakýkoliv velvyslanec, bude pan prezident postupovat stejně,“ dodal Ovčáček.

Zeman si pozve Sobotku, aby mu vysvětlil svá slova

Velmi ostrou reakci podle něj vynesl premiér Bohuslav Sobotka. S ním si prezident chce jeho reakci probrat ve středu na vzájemné schůzce. „Pan prezident se bude zajímat zejména o motivy takto silného prohlášení,“ vysvětlil mluvčí.

Zaorálek: Jak znám velvyslance Schapira...

Ve studiu pak hovořil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj každý politik přemýšlí, jak si připomenout sedmdesáté výročí konce druhé světové války. Řešení prezidenta akceptuje. Ohledně vojenské přehlídky, která vzbuzuje největší kontroverze, Zaorálek upozornil, že ruská strana o programu oslav doposud ještě nerozhodla, takže není vůbec jasné, co se bude v Moskvě odehrávat.

Spor prezidenta Zemana s velvyslancem Schapirem mu samozřejmě radost nedělá. „Hrál bych komedii, kdybych tvrdil, že je mi to jedno,“ ujistil. Připouští, že tato přestřelka znejasňuje postoj České republiky. Velvyslanec Schapiro, jak jej poznal, prý rozhodně nemá ambice zasahovat do politické situace v České republice.

Miroslava Němcová z ODS uvedla, že slova velvyslance Schapira ji rozhodně nepobouřila. Na rozdíl od reakce prezidenta, která podle ní byla přehnaná. „Když pan premiér včera utrousil neuctivou poznámku, čekala jsem, že mu také zamezí přístup na Pražský hrad,“ poznamenala ironicky.

Komunistický poslanec Pavel Kováčik ke zmíněnému střetu mezi Zemanem a Schapirem uvedl, že se ze strany amerického velvyslance jednalo o "nešťastné vyjádření, které by mohlo být interpretováno jako vměšování, a naši lidé jsou na to citliví“. Je podle něj třeba mít na paměti, že si připomínáme výročí konce nejhorší války lidských dějin, ve které nesl největší zátěž Sovětský svaz, a nebýt jeho, možná bychom tu nebyli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…