Zeman slaví sedmdesátiny. Na Hrad si pozval i Klause

02.10.2014 19:22

Na Pražském hradě dnes prezident Miloš Zeman slaví s ústavními činiteli své 70. narozeniny. Na večeři pozval bývalého prezidenta Václava Klause, představitele vlády a parlamentu nebo předsedu Ústavního soudu.

Zeman slaví sedmdesátiny. Na Hrad si pozval i Klause
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman s Václavem Klausem

Podává se čtyřchodové menu, mimo jiné zauzená pražská šunka, telecí medailonky nebo skořicové želé s jedlým zlatem. ČTK to řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš prezidentovi přinesl vzácný 70 let starý koňak.

Zeman se 70 let dožil v neděli. Kulaté výročí zatím oslavil pouze v kruhu svých blízkých a spolupracovníků na zámku v Lánech před dvěma týdny, kde si opekli kuřata a špekáčky.

Podává se pražská šunka, telecí medailonky a ragú z listového špenátu

Na dnešní podvečer pak pozval nejvyšší ústavní činitele na dvouhodinovou večeři. Kromě Klause pozvání přijali premiér Bohuslav Sobotka, místopředsedové vlády Babiš a Pavel Bělobrádek, šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Ústavního soudu Jan Rychetský a člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok.

Babiš prezidentovi přinesl vzácný koňak, který byl vyroben tajně ve Francii za německé okupace během druhé světové války. Starý je stejně jako Zeman, tedy 70 let. Bělobrádek ve středu poznamenal, že v pozvánce je prezident nabádal, aby žádné dárky nenosili, že prý největším dárkem bude samotná jejich účast.

Při hostině budou hradní číšníci podle Ovčáčka servírovat nejprve zauzenou pražskou šunku s křenovou pěnou, marinovanou salátovou okurku v limetce a domácí kmínový chléb. Dalším chodem bude dvojitý vývar z hovězí oháňky se zeleninou a domácí ravioly plněné hovězím žebrem. Následovat má telecí medailonek s choron omáčkou, dušená telecí líčka s bramborovou plackou a ragú z listového špenátu a minipatizonu. Na závěr bude podáván fondant z hořké čokolády, skořicové želé s jedlým zlatem, jogurtová zmrzlina s citronem a jablkový kompot ochucený calvadosem.

Jermanová dala prezidentovi knihu

Během večeře budou mít gratulanti dost času neformálně probrat s prezidentem aktuální politické otázky, je tak možné, že se budou bavit například o nominaci Karly Šlechtové na pozici ministryně pro místní rozvoj.

Zemanovi dnes při návštěvě na Pražském hradě také pogratulovala místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). Jako dárek mu dala knihu, řekla ČTK. S prezidentem se bavila o potírání korupce, o zahraniční politice a o chystané konferenci pro ženy političky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…