Zeman svými výroky Rusnokovi zatápí, ozvalo se z Babišových novin

12.03.2015 16:22

Nad posledními výroky prezidenta Miloše Zemana, který označil za excelentního kandidáta na příštího guvernéra České národní banky expremiéra Jiřího Rusnoka, se na názorové straně dnešních Lidových novin zamýšlí Jan Žižka.

Zeman svými výroky Rusnokovi zatápí, ozvalo se z Babišových novin
Foto: Petr Kupka
Popisek: Jiří Rusnok při besedě se studenty VŠB-TU Ostrava

Poukazuje na to, že Rusnok se ukázal být mimo jiné velmi přesvědčivým obhájcem kurzových intervencí ze strany guvernéra ČNB Miroslava Singera a spol. Na jednu stranu Zeman tvrdí, že stávajícímu guvernérovi centrální banky šlo pouze o oddálení přijetí eura v Česku. Na druhou stranu Rusnok jasně vysvětluje, jak se vedení ČNB rozhodovalo v zájmu české ekonomiky. "Bývalý premiér tím ovšem ztrácí stabilitu – Hrad ho tlačí jedním směrem, loajalita ke kolegům v ČNB zcela opačným," píše Žižka na adresu Rusnoka.

Domnívá se, že ve skutečnosti Zeman škodí především Rusnokovi, kterého označuje za muže, jenž se možná až příliš zapletl do hradního politikaření, ale pořád si zachoval pověst poměrně seriózního ekonoma.

Komentátor závěrem píše, že Zeman se možná opět cítí být Šalamounem. Dnešní politiku kurzového závazku by totiž časem opustila i Singerova ČNB. "Rusnokova ČNB jednou udělá totéž. Hrad pak bude tvrdit, že byl ‘zlý‘ Singer poražen. Ve skutečnosti nepříjemně zatápí ‘hodnému‘ Rusnokovi," uzavírá komentátor Žižka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…