Zeman to nakousl, dnes bude problém řešen u Jílkové. Patří handicapované děti do normálních škol?

19.02.2015 18:20

O tom, zda mají handicapované děti chodit do školy se zdravými dětmi, se bude diskutovat dnes večer v pořadu Máte slovo na programu ČT1. Debatu o tomto tématu rozvířil před časem svým výrokem prezident Miloš Zeman. A minulý týden poslanci schválili novelu školského zákona, ve které se, mimo jiné, hovoří o podpoře handicapovaných žáků v běžných školách, tedy o tzv. inkluzi.

Zeman to nakousl, dnes bude problém řešen u Jílkové. Patří handicapované děti do normálních škol?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková

Zastánci inkluze prosazují postupnou integraci všech dětí do klasických škol bez rozdílu handicapu. S tím nesouhlasí někteří odborníci z řad speciálních pedagogů, psychologů a učitelů, dokonce ani sami postižení.

Hlasy proti se ozývají i z řad rodičů a to zejména proti inkluzi dětí ze sociálně slabých rodin. V pořadu se budou diskutovat otázky, jako například: Je správné, aby do základních škol chodily všechny děti bez rozdílu IQ, postižení nebo sociálního zázemí? Stojí o to handicapovaní?Jsou na to školy a učitelé připraveni? A budeme na to mít potřebné finance?

Nelze postupovat paušálně

O problematice bude ve studiu s moderátorkou Michaelou Jílkovou a ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD) diskutovat předseda Asociace speciálních pedagogů (TOP 09) Jiří Pilař. Připouští, že snaha udržet děti v místě bydliště, tedy pro ně v přirozeném prostředí z pohledu školy i spolužáků, je přáním většiny z nás. „Nicméně si nedokážu představit takto paušálně postupovat u všech dětí s jakýmkoliv zdravotním, zvláště pak s mentálním postižením, které jim nedovoluje se plnohodnotně vzdělávat v podmínkách běžné školy,“ uvedl.

Diskuse ve veřejnoprávní televizi se zúčastní také bývalý školní inspektor a pedagog, otec dvou dětí Jiří Blaška. Přiznává, že je proti inkluzivnímu vzdělávání. „Moje myšlenka je, že celý pedagogický proces, jak vzdělávání, tak i výchova, je nejefektivnější, pokud má společnost na to, vytvořit dětem vzdělávací proces "na míru".“

S určitou mírou skepse se na inkluzivní vzdělávání dívá i další host dnešní večerní debaty, otec dcery, která chodí do třídy, kde inkluze probíhá, Rygor Zhydkov. Vedou jej k tomu nedobré zkušenosti. „Spolužačka mé dcery je integrována. Nevíme sice, jakou má diagnózu, ale neustále narušuje vyučování a již několik let rozrušuje svým chováním celou třídu,“ svěřil se.

Inkluze je šance pro celou společnost

Opačný názor zastává další účastník dnešní diskuse, matka dítěte s autismem z Platformy rodiče za inkluzi Marta Pečeňová. „Inkluze je šancí pro všechny, pro celou společnost k návratu k přirozeným vztahům. Je přípravou pro život v dospělosti ve všech aspektech, ne jen v oblasti vědomostí, ale také mezilidských vztahů,“ domnívá se.

V podobném duchu se vyjadřuje další host Michaely Jílkové, Klára Šimáčková Laurenčíková, předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání. „Ze zkušeností zemí, kde se inkluzivní vzdělávání rozvíjí již delší dobu, víme, že je přínosem pro všechny žáky i celou společnost,“ uvedla.

O vlastních zkušenostech bude zřejmě mluvit Ladislav Angelovič, absolvent Jedličkova ústavu, student filozofie na UK. „I postižené děti chtějí být doma u svých rodičů, pokud to jde. Proto si myslím, že inkluze je ta správná cesta,“ konstatoval.

Jistě zajímavými názory do diskuse přispěje také Hana Stýblová, prezidentka Asociace ZŠ, ředitelka ZŠ a MŠ Plzeň Božkov. „Jsem pro inkluzivní vzdělávání, ovšem chápu ji jako cíl, ne jako unáhlený politický krok,“ uvedla mimo jiné k diskutované problematice.

Pořad Máte slovo sledujte dnes od 21:30 na programu ČT1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …