Zeman udělal Válkové novým předsedou Nejvyššího soudu radost. Těším se, jak spolu zreformujeme justici, vykládala na ČT

22.01.2015 23:00

Akci "Kulový blesk" podle České televize připomínala výměna předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové za dosavadního předsedu trestního kolegia na témže soudě Pavla Šámala. V úterý Brožová poprvé avizovala záměr odstoupit a ještě téhož dne prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček oznámil jméno jejího nástupce, kterého pak ve čtvrtek prezident Zeman jmenoval.

Zeman udělal Válkové novým předsedou Nejvyššího soudu radost. Těším se, jak spolu zreformujeme justici, vykládala na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministryně spravedlnosti Helena Válková po odstoupení Brožové a Šámalově jmenování uvedla, že to pro ni bylo překvapením. V Událostech, komentářích ČT svůj výrok vysvětlila: "Já jsem neznala ten termín, ale že se k tomu doktorka Brožová chystá, se vědělo,“ uvedla.

Brožová podle ní již dříve naznačovala, že výměna šéfů kolegií na Nejvyšším soudě, která má nastat v letošním roce, už by měla proběhnout v režii nového předsedy, jenž by si sám vybral své nejbližší spolupracovníky.

Jmenování nástupce Brožové pak vůbec nechce zpochybňovat. Soudní moc je podle Válkové suverénní a jmenování předsedy Nejvyššího soudu je výlučnou pravomocí prezidenta. Pochopila by však, kdyby probíhaly neformální konzultace, kdyby byly pochybnosti o spolupráci předsedy NS s ministrem. Tato situace ale nenastala.

S Pavlem Šámalem, jenž je stejně jako ona expertem na trestní právo a stejně jako ona působil na plzeňské právnické fakultě, se prý znají, spolupracovali spolu na několika projektech a bude se jim spolupracovat dobře. "Mě tím výběrem pan prezident skutečně potěšil, jsem ráda. Těším se na to, jak budeme s Pavlem Šámalem dělat reformu soudnictví, o které se mluví už dvacet let,“ uvedla.

Fakt, že prezident nevyvolal o novém předsedovi veřejnou debatu, což bylo při jmenování nejvyšších soudních funkcionářů doposud vždy zvykem, podle ministryně není na překážku. "Já jsem nabyla dojmu, že pan prezident má rád lidi, kteří ve svém oboru něco dosáhnou,“ uvedla, načež začala vypočítávat úspěchy svého kolegy.

Moderátorovi to stejně nedalo a vyptával se, zda by nebylo vhodnější, aby prezident své rozhodnutí s někým konzultoval. "Pana prezidenta podle mě zajímají názory jiných, když je v pochybnostech. A u profesora Šámala žádné pochybnosti nebyly,“ myslí si Válková.

Nový předseda Nejvyššího soudu je podle ní výrazná osobnost, která si dovede stát za svým a své názory prosazovat. "Já se těším, že možná trochu odvrátí pozornost od Ministerstva spravedlnosti a teď se bude více mluvit o Nejvyšším soudě,“ uzavřela Válková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…