Zeman už má na Hradě žádost na vyznamenání Ransdorfa

14.04.2016 12:37

Spisovatel a bývalý redaktor České televize Milan Macák odevzdal v Kanceláři prezidenta republiky žádost, aby Miloš Zeman in memoriam vyznamenal v lednu zemřelého europoslance Miloslava Ransdorfa. Macák s tímto nápadem přišel těsně po Ransdorfově úmrtí. „Splnil jsem, co jsem si předsevzal, nyní je to už na panu prezidentovi,“ řekl ParlamentnímListům.cz. K návrhu se připojili také bývalý poslanec Petr Vrzáň a bývalý senátor Miroslav Coufal.

Zeman už má na Hradě žádost na vyznamenání Ransdorfa
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Vážený pane prezidente,

dne 22. ledna zemřel Miloslav Ransdorf. Obracíme se proto na Vás s prosbou, zda byste neposoudil a v případě souhlasu s naším návrhem udělil in memoriam státní vyznamenání tomuto výjimečnému člověku, vědci a politikovi.

Doktor Ransdorf podle našeho mínění patřil k posledním klasickým vzdělancům, v jehož myšlení rezonovaly hlavní duchovní proudy evropské tradice od antiky až po současnost. Domníváme se, že člověk takového hlubokého rozhledu patřil mezi polistopadovými politiky k čestným výjimkám. Byl také mužem, který neúnavně glosoval současné politické dění a upozorňoval i na temné zákruty této rozporuplné doby. Miloslav Ransdorf byl členem KSČM, ale vůbec to nebyl jen nějaký zapálený fangličkář, protože si uvědomoval, že realita je vždy mnohem složitější. Nebylo mu vlastní černobílé vidění světa, protože étos poctivého vědce mu to nedovolil. Dokázal tak v diskusi často dospět k nečekaným, ale velmi hlubokým analýzám světa, který nás obklopuje. Když zemřel, zaznamenali jsme na jeho adresu jedinou výtku: byl prý nepraktický. To však je podle našeho názoru jen nepodstatný argument. Řečeno jinak: není špatné, když se mezi českými politiky najde nějaký „nepraktický člověk“, protože těch praktických, kdož se starají především o své hmotné zajištění a další benefity související s funkcí poslance, je rozhodně většina. Miloslavu Ransdorfovi slouží ke cti, že se v politice neobohatil. Zato dokázal duchovně obohatit ty, kteří mu dokázali naslouchat. Protože nás potkalo to štěstí, že jsme se „duchovních hodů“, které pořádal zesnulý Miloslav Ransdorf, mohli několikrát zúčastnit, nemáme názor na tuto osobnost pouze zprostředkovaný. Jak trefně poznamenal jeden německý filosof: „Každý překlad už je výklad.“

V neposlední řadě je třeba zmínit se o tom, že Míla byl velký bojovník. V posledních letech se dokázal odvážně střetávat i s těmi, kteří jsou v tomto světě mnohem mocnější než on. V tomto nerovném boji padl jako hrdina. Jako dávní řečtí hrdinové u Thermopyl, kteří padli v boji s velkou přesilou až zradou, ale přesto svou vlast zachránili.

Myslíme, že Miloslav Ransdorf byl z rodu těchto bojovníků, a proto jsme si, pane prezidente, dovolili obrátit se na Vás s naší žádostí.
 
V dokonalé úctě,
 
Mgr. Milan Macák, člen Obce českých spisovatelů
Josef Petrů, člen Obce českých spisovatelů
Ing. Petr Vrzáň, bývalý poslanec Parlamentu ČR
MUDr. Miroslav Coufal, bývalý senátor Parlamentu ČR
 
V Praze dne 12. 4. 2016
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …