Zeman v Ázerbájdžánu: Přijel zrovna, když je dusno. A provedl něco, co české novináře opět naštve

15.09.2015 13:23

Prezident Miloš Zeman v Baku jedná s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem. Oficiální návštěva české hlavy státu se koná zrovna při vyvrcholení sporů země s EU.

Zeman v Ázerbájdžánu: Přijel zrovna, když je dusno. A provedl něco, co české novináře opět naštve
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a ázerbajdžánský prezident Ilham Alijev

Miloš Zeman rokuje s Ilhamem Alijevem, prezidentem Ázerbájdžánu. Po slavnostním uvítacím ceremoniálu před prezidentským palácem v Baku na pobřeží Kaspického moře se oba lídři odebrali k soukromému jednání.

Zemanovo uvítání se neslo v přátelsky laděné atmosféře, prezidenti během neformální rozmluvy vtipkovali. Český prezident ani zde neopomněl zmínit svůj vztah k žurnalistům. Při představování národních delegací položil český prezident Alijevovu tiskovému mluvčímu „kontrolní otázku“: „Máte rád novináře?“ Po kladné odpovědi Miloš Zeman dodal: „To je chyba!“

Média v Ázerbájdžánu zrovna v úterý, kdy svoji zdejší oficiální návštěvu český prezident Miloš Zeman zahajuje, píší o sporu země s EU.

Evropský parlament totiž koncem minulého týdne přijal rezoluci, která kritizuje „nevídané represe proti občanské společnosti v Ázerbájdžánu“. Zdejší parlament v reakci na to zastavil členství země v meziparlamentní organizaci Euronest a vyzval vládu k přehodnocení členství v projektu Východní partnerství.

Ázerbájdžánský parlament je přesvědčen, že rozhodnutí Europarlamentu je důkazem systematické kampaně, jejímž cílem je očernit Ázerbájdžán.

Zda se k tématu vyjádří i prezidenti Zeman s Alijevem při odpolední společné tiskové konferenci, zatím není jisté. Je však pravděpodobné, že jedním z témat jednání bude spolupráce v rámci Východního partnerství, která je nyní ohrožena.

Ázerbájdžán je na kritiku poměrů v zemi citlivý. Před lety během působení Karla Schwarzenberga na ministerstvu zahraničí hrozilo, že kvůli ministrovým výrokům na adresu ázerbájdžánského prezidenta padne několik plánovaných miliardových obchodů.

Schwarzenberg tehdy prohlásil, že v zemi panuje „solidní rodinná diktatura“. Situaci nakonec zachraňoval právě Miloš Zeman. Prezident slova tehdejšího ministra odsoudil a přijal velvyslance Ázerbájdžánu na Hradě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…