Zeman v Bruselu: Jsou porušována lidská práva českých občanů. Upozornil jsem na to Barrosa

19.09.2013 11:17

Prezident Zeman vystoupil na českém zastoupení při EU v Bruselu. Před velvyslancem a dalšími zaměstnanci úřadu prozradil další témata ze čtvrtečního jednání s šéfem EK Barrosem. Šlo prý vedle jiného o naše víza s Kanadou.

Zeman v Bruselu: Jsou porušována lidská práva českých občanů. Upozornil jsem na to Barrosa
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a předseda Evropské komise José Manuel Barroso

„Prezident má především naslouchat, a když něčemu nerozumí, má to poctivě přiznat a ne se tvářit jako všeználek. Můj postoj k Evropské unii znáte, je poněkud odlišný od postoje mého předchůdce. Konkrétně v tom, že nepokládám ty občany České republiky, kteří pracují v EU za cizorodé těleso,“ neodpustil si prezident rýpnutí do svého předchůdce Václava Klause.

Zeman i Bruselu zdůraznil obhajobu českých národních zájmů. „Vím, že vám příslušná pravidla hry ukládají jistou formu neutrality a naprosto to respektuji, na druhé straně se nikdo z nás nemůže odříznout od spojení se svoji zemí. Pojem české národní zájmy není prázdné heslo, ale musí být naprosto jasně konkretizováno,“ připomněl.

Rýpnutí do Špidly

„Kdysi se o jednom z našich eurokomisařů, nebudu ho jmenovat, říkalo, že je to jediný evropský komisař, protože všichni ostatní občas zareagovali, když Česká republika něco potřebovala,“ rýpnul prezident do někdejšího eurokomisaře Vladimíra Špidly (ČSSD).

Na českém zastoupení při EU v Bruselu.

Miloš Zeman během projevu k českým zaměstnancům v EU také kritizoval novináře, kteří podle něho z jeho včerejšího jednání napsali pouze o tabákové směrnici. „Ve skutečnosti to bylo jednání o evropských dotacích, o riziku, že budou dotace zastaveny. Například kvůli neexistenci zákona o státní službě,“ zdůraznil Zeman hlavní body jednání.

„Tabáková směrnice, to byl okrajový bod jednání“

„Tabáková směrnice byla sice okrajovým bodem, ale mediálně pochopitelným bodem. Struktura evropských dotací, kohezní fondy, rozpočtový rámec na příští rok,“ jmenoval český prezident další důležitá témata ze čtvrtečního jednání s José Barrosem.

Okrajovým, ale nikoli nevýznamným tématem byla podle Zemana kanadská víza, tedy zrušení vízové povinnosti ČR s Kanadou. Tlak Evropské unie na zrušení víz naší země s Kanadou prý šéf Evropské komise přislíbil.

Vízová povinnost porušuje lidská práva

„Zdá se, že jsme jediná členská země, která s Kanadou víza má. A ještě perličku. Poprvé jsem spojil ekonomickou diplomacii a obranu lidských práv. Svobodné cestování patří k základním lidským právům a vízová povinnost samozřejmě lidská práva porušuje,“ řekl prezident republiky v Bruselu.

Na setkání s českým velvyslancem při EU si Miloš Zeman pochválil, že si může dát pravou českou šunku od kosti a zapít ji českým pivem.

Během pátku se hlava státu sejde ještě s předsedou Evropská rady Hermanem van Rompuyem a generálním tajemníkem NATO Andersem Fogh Rasmussenem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…