Zeman v Číně navštívil mezinárodní veletrh a promluvil s místopředsedou vlády

24.10.2014 12:50

V Čcheng-tu, hlavním městě čínské provincie S'-čchuan, dnes prezident Miloš Zeman zahájil návštěvu Číny. Zúčastnil se zahájení Západočínského mezinárodního veletrhu a jednal s místopředsedou čínské vlády Ma Kchajem. Mluvili spolu o zřízení přímého leteckého spojení mezi Čínou a Prahou nebo o přípravě animovaného seriálu Krteček a panda. Novinářům to řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman v Číně navštívil mezinárodní veletrh a promluvil s místopředsedou vlády
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident se starostou Bystřice pod Hostýnem Zdeňkem Pánkem

Zeman v projevu při zahájení veletrhu podpořil vznik letecké linky mezi Prahou a Čcheng-tu. Řekl to při zmínce o tom, že je nutné podporovat potkávání lidí, například při turismu. Jednou z možností, jak toho dosáhnout, je podle něj vznik nové Hedvábné stezky, která by měla právě podobu leteckého spojení.

V souvislosti se Zemanovou cestou po Číně, která potrvá do pondělí, se mluví také o zřízení pravidelné linky mezi Prahou a Šanghají. K přímé lince dnes Zeman řekl, že by mohla mít mezipřistání v Moskvě. „Někde se mezipřistávat musí a tím by to vytížení mohlo být podstatně, podstatně vyšší," řekl prezident. Zeman před návštěvníky veletrhu mluvil také o možné ekonomické spolupráci mezi Českem a provincií S'-čchuan.

Zeman se na veletrhu také zúčastnil podpisu tří dohod, které stvrdil za Středočeský kraj a Nymburk jejich hejtman a starosta Miloš Petera. Středočeský kraj uzavřel memorandum s provincií S'-čchuan o upevnění ekonomické a obchodní spolupráce a dohodu o partnerství se skupinou Changhong. Za Nymburk Petera podepsal dohodu o spolupráci s čínským městem Mien-jang. Zároveň byla podepsána smlouva mezi českou a čínskou soukromou společností o výcviku pilotů.

Kancelář musela vypravit dvě letadla

Zahájením veletrhu oficiálně začala Zemanova návštěva Číny. Do nejlidnatější země světa českého prezidenta doprovodilo téměř pět desítek českých podnikatelů a prezidentská kancelář musela pro velký zájem do Asie vypravit dvě letadla. Podnikatelé mají v Číně v plánu podepsat několik předjednaných kontraktů a návštěvu také chtějí využít ke sjednání nových kontraktů nebo k navázání nových partnerství.

Mezi podnikateli je i bývalý premiér Petr Nečas, který zastupuje firmu Delta Capital, nebo bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa za společnost StrategyOne. Do Číny se vydali i zástupci českých strojírenských podniků, pivovaru Lobkowicz, vinařství nebo vysokých škol.

Zeman dnes na veletrhu jednal s místopředsedou čínské vlády Ma Kchajem o přímé lince z Číny do Prahy. „Na tom jednání zazněla i zajímavost o plánovaném projektu animovaného seriálu Krteček a panda. Je to takové symbolické spojení české typicky animované postavičky a čínského národního symbolu," řekl Ovčáček.

Zeman na veletrhu navštívil stánky českých firem. U stánku společnosti Škoda si prohlédl pro čínský trh upravený model automobilu Yeti, který je o něco delší než evropský model a dodáván je s náhradním kolem připevněným na zadních dveřích. Prohlédl si i sklářskou expozici nebo vystavená letadla českých firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…