Zeman v Lánech slavnostně otevřel obnovený Masarykův potok. Dorazil i Klaus s manželkou

13.07.2014 21:48

Původní potok v zámeckém parku v Lánech na Kladensku pamatuje časy prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka. V neděli byl obnovený dlážděný potok slavnostně otevřen, na akci dorazili prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus.

Zeman v Lánech slavnostně otevřel obnovený Masarykův potok. Dorazil i Klaus s manželkou
Foto: Archiv KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman v lánském parku otevřel obnovený Masarykův potok

V zámeckém parku v Lánech na Kladensku byl obnoven původní potok z časů prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Po prvním československém prezidentovi nově dostal i jméno. Slavnostního otevření 550 metrů dlouhého potoka dlážděného kamenem ze sýkořického lomu se zúčastnily davy lidí, které neodradil ani drobný déšť. Mezi ně zavítali i prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou nebo jeho předchůdce Václav Klaus s chotí Livií.

"Voda patří do krajiny, a to i voda, která právě teď padá na nás," prohlásil Zeman v narážce na nepřízeň počasí, která donutila účastníky setkání rozevřít deštníky.

Ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek připomněl, že zámecký potok v minulosti vytvářel dělicí linii mezi užitnou částí zahrady a parkem. Podél vody navíc vedl plot, který bránil zvěři ve spásání toho, co zahradníci vypěstovali. Později byl ale potok zavezen. Myšlenka jeho obnovy vzešla ze Zemanova setkání s místními lidmi. Práce si vyžádaly 5,9 milionu korun bez DPH a bylo při nich použito 400 tun kamene.

Voda v potoce je podle Zemana železitá, což lidskému organismu prospívá. "Prošla všemi hygienickými testy, je naprosto použitelná a neškodná," uvedl prezident poté, co si vodou z obnoveného potoka s ostatními pozvanými připil.

Velíšek podotkl, že za bývalého prezidenta Klause byly zvelebeny zejména interiéry lánského zámku. Nyní pokračujeme v exteriérech, změnil se například vstup do parku u hlavní brány. Vysazuje se nová zeleň, minulý týden se ale třeba samovolně zřítil více než stoletý dub. "V parku a okolí zámku jsme dodneška vysadili 40 nových stromů, a to nepočítám sekvoj, kterou loni zasadil pan prezident," dodal Velíšek.

(foto - archiv KPR)

Klaus ocenil, že Lány vypadají pěkně a ani uvnitř zámku, kde byl v neděli na obědě, se to podle něj moc "nepohoršilo", od doby kdy lánské sídlo opustil. "Tady venku se investuje a já myslím, že to je dobře," dodal. Zeman uvedl, že je velmi rád, když se může se svým předchůdcem setkat, ať už je to v Lánech, na Hradě nebo teď nedávno na narozeninách bývalého prezidenta v jeho institutu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…