Zeman v Polsku chválil železnice a plánoval český přístav. Ekonomové mu tleskali

24.05.2013 20:42

Prezidentský pár s početnou podnikatelskou misí je po oficiální návštěvě Polska zpět v Praze. Vládní speciál z Varšavy dosedl na vojenské letiště v Praze – Kbelích v pátek navečer. Nejsledovanějším bodem druhého dne návštěvy byl Zemanův projev na ekonomickém fóru.

Zeman v Polsku chválil železnice a plánoval český přístav. Ekonomové mu tleskali
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman s prezidentem Polské republiky Bronislawem Komorowskim

Před polskými i českými podnikateli na ekonomickém fóru na polském ministerstvu hospodářství prezident Miloš Zeman obsáhle zmínil nové možnosti česko-polské spolupráce, které by podle jeho slov oběma zemím výrazně pomohly. Jedním z prezidentových návrhů je sloučení pražské a varšavské burzy cenných papírů se sídlem ve Varšavě. Podle prezidenta totiž pražská burza chátrá kvůli nedostatku manažerských schopností. Od polských podnikatelů za tento návrh sklidil výrazný potlesk (více ZDE).

Do Číny i Jižní Koreje můžeme zboží vozit po železnici

Miloš Zeman ve svém projevu ve Varšavě také vyslovil přání, aby se z polského Štětína vedle Hamburku stal další český přístav. Polský prezident Bronislaw Komorowski reagoval, že si to dokáže představit. K realizaci je však nutné vybudovat kanál Dunaj – Odra, což český prezident zdůrazňuje již delší dobu.

Obchodu by také podle prezidenta Zemana pomohlo obnovení širokorozchodné tratě, která, jak Zeman zalitoval, v polských Katowicích zarůstá. Přitom by bylo možné tento spoj využít k transportu zboží z i do Číny a Jižní Koreje. Hlava českého státu rovněž poznamenala, že železniční přeprava je o třetinu levnější a rychlejší než doprava lodní.

Zeman polské armádě nabídl české tatrovky

Polsku pak Zeman pro armádní účely přímo nabídl české nákladní vozy Tatra a vyjádřil přání, aby se úspěšní polští manažeři podíleli na investiční aktivitě v naší zemi.

Během druhého dne návštěvy Polska se český prezident sešel s předsedou Senátu Polské republiky Bogdanem Borusewiczem a poobědval s bývalým polským sociálnědemokratickým premiérem Leszkem Millerem, dnešním předsedou Svazu demokratické levice.

Ve čtvrtek se prezident Zeman sešel se svým polským protějškem Bronislawem Komorowskim a jednal rovněž s premiérem Donaldem Tuskem.

Třetí prezidentská cesta

Miloš Zeman s sebou do Varšavy vzal početnou podnikatelskou delegaci a při čtvrtečním letu do Polska se přišel osobně přesvědčit, že je letoun obsazený do posledního místa. V rámci podnikatelské mise do Varšavy cestoval i generální ředitel ČEZu Daniel Beneš nebo prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Oficiální cesta do Polska se konala v rámci prvních návštěv sousedních států. Zeman zavítal již na Slovensko a do Rakouska. V brzké době by se měl vypravit do Německa.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…