Zeman v Senátu představil kandidáty na ústavní soudce

18.12.2013 9:46

Prezident Miloš Zeman vystoupil na půdě Senátu při příležitosti jmenování dvou ústavních soudců - Jana Musila a Jiřího Zemánka. Oba muže považuje za špičkové specialisty. Hlava státu se vyjádřila také k odmítnutí senátorů jmenovat do funkce Jana Sváčka a nabídl spolupráci při výběru vhodného kandidáta, který by měl kontakt s každodenní soudcovskou praxí.

Zeman v Senátu představil kandidáty na ústavní soudce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

O znovuzvolení do funkce se uchází profesor trestního práva Jan Musil, druhým adeptem je odborník na evropské právo Jiří Zemánek. Senátoři jejich nominaci pravděpodobně posvětí.

Horní komoře kandidáty představil prezident Miloš Zeman. "Pokud jde o Jiřího Zemánka, je to špičkový specialista na evropské právo, pokud vím, ve struktuře Ústavního soudu takového specialistu dosud postrádáme. S postupující evropskou integrací se evropské právo neustále vyvíjí a je dobré, když v Ústavním soudu takový odborník bude zasedat," prohlásil prezident.

Také Jiřího Musila považuje Zeman za špičkového odborníka. Prezident vyvrátil případné námitky k faktu, že je Musil navrhován už do druhého funkčního období. Na důkaz toho, že to není novinkou, připomněl jméno Pavla Rychetského.

Není to z vděčnosti

Zároveň chtěl Zeman vyvrátit i další argument, který je podle něj zcela mylný. "To, že je někdo navrhován do druhého období, neznamená, že je dotyčný zavázán navrhovateli vděčností. Tento argument je urážkou osobnostní integrity jakéhokoli kandidáta. Pokud někdo kandiduje do druhého období, tak ne z vděčnosti, ale proto, že v prvním období perfektně plnil svoji práci," prohlásil Zeman.

Sváčka už nenavrhuje. Problém ale zůstává

Vyjádřil se také k zamítavému postoji k osobě Jana Sváčka, kterého do funkce ústavního soudce navrhoval, ale Senát jej neschválil i přes silnou podporu Zemana.

"Plně jsem respektoval vaše rozhodnutí odmítnout doktora Jana Sváčka, nebojte se, potřetí ho nenavrhnu," zavtipkoval prezident. Ale problém podle něj zůstává v tom, že bychom v Ústavním soudu potřebovali člověka, který je bytostně spojen s každodenní soudcovskou praxí, prošel všemi stupni soudcovské praxe a má tuto zkušenost, míní Zeman.

Závěrem svého projevu popřál všem přítomným šťastné a bohaté Vánoce, bujarou oslavu Nového roku a klid a pohodu pro práci v celém následujícím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…