Zemana vozil po městě v autě korunní princ. Naši první dámu pustí do mešity, ale...

12.02.2015 20:27

REPORTÁŽ Prezident republiky Miloš Zeman pokračoval ve čtvrtek ve svém programu na oficiální návštěvě Spojených arabských emirátů. Otevřel českou ambasádu v Abú Zabí, sešel se s korunním princem i s Čechy žijícími v zemi a na závěr dne uvedl recepci pořádanou českým velvyslanectvím.

Zemana vozil po městě v autě korunní princ. Naši první dámu pustí do mešity, ale...
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Prezident Miloš Zeman pokračoval svou návštěvou blízkého východu. Nyni zavítal do Spojených arabských emirátů

Prezident nejprve otevřel novou budovu českého velvyslanectví, která nyní sídlí na prestižní adrese Marina Village, která je blízko jak prezidentského paláce, tak i paláce korunního prince a ministerstva zahraničí.

Máte tady výbornou výzbroj

"Je dobře, že nůžky nejsou tupé, jak se mi už několikrát stalo. Máte tady výbornou výzbroj,“ řekl Zeman velvyslanci, když slavnostně přestřihával pásku a zdůrazňoval, že je prvním českým prezidentem na návštěvě Spojených arabských emirátů. Původně měl přestřihávat slavnostními "zlatými“, ale když zjistil, že jeho "spolustřihač“ velvyslanec by měl horší, měli nakonec oba obyčejné.

Na velvyslanectví vojenský atašé podplukovník René Šerák prozradil, že se vojenské zastoupení stěhuje z Kuvajtu právě do Spojených arabských emirátů (SAE), kde má své zastoupení i mnoho dalších zemí. Mezi krajany, se kterými se Zeman setkal, byl například i fotbalový trenér Ivan Hašek, který v SAE trénuje fotbalové družstvo. Postěžoval si, že fotbalisté v jeho klubu jsou sice technicky zdatní, ale nezvládají tolik herní taktiku.

Nezvyklý prezidentův řidič

Kolem poledne proběhlo setkání prezidenta s korunním princem šejchem Mohamedem Bin Zájidem. Mluvčí Jiří Ovčáček prozradil, že tématem rozhovoru byla minulost i současnost terorismu a sám prezident prozradil, že se bavili i o Muslimském bratrstvu.

Hradní protokolář Jindřich Forejt prozradil, že setkání Zemana s korunním princem bylo velmi přátelské. Korunní princ totiž pozval prezidenta do jedné z restaurací v Abú Zabí. Zajímavé bylo, že sám korunní princ řídil auto, Zeman seděl vedle něho a Nahaján mu s výkladem ukázal Abú Zabí. Korunnímu princi přivezl Zeman jako dar křišťálový lustr a dekret o čestném členství v českém sokolnickém klubu. Z Abú Zabí si na oplátku odveze tradiční koberec.

Ambasáda v Praze

Na podnikatelském fóru česká i arabská obchodní organizace podepsaly memorandum o porozumění. Emirátská strana zmínila zájem otevřít ambasádu v Praze, což podpořil i Zeman včetně pozvání korunního prince do Prahy. Mělo by se u nás konat i setkání.

Podle zástupců SAE mohou obě země a jejich firmy spolupracovat ve vzdělávání, turismu, zdravotnictví, energetice, jaderné energetice či ve vyspělých technologiích. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák mimo uvedené obory zmínil i technologii těžby ropy či dopravní zařízení.

"Mikrofony nefungují. No, mohu se přemístit. Proč ne,“ řekl na úvod Zeman a přemístil se k pultíku, kde již mikrofon fungoval. Zmínil nezbytnost investic a podtrhl to přirovnáním, že je lepší zasadit jabloň než mít jablko. Zdůraznil důležitost jaderné energetiky.

Kancléř se žení

Po skončení fóra se naše hlava státu zúčastnila kulturního festivalu v pevnosti Quasr Al-Hosn, kde si prohlédl vystoupení a tanec děvčat a arabských mužů se šavlemi a puškami v jejich tradičním oblečení a prohlédl si i pevnost.

Večer pořádalo české velvyslanectví recepci, kde Zeman na úvod promluvil a současně prozradil něco o svém kancléři Vratislavu Mynářovi. "Nejkrásnějším městem na světe je Praha. Druhým je Abu Zabí. Nedivím se, že sem kancléř Vratislav Mynář tak rád jezdí na dovolenou,“ řekl Zeman. A dodal, že jeho kancléř bude mít velmi brzy svatbu. Bude si brát reportérku ČT Alexandru Noskovou.

V pátek se Zeman vrací

Prezident v pátek ještě navštíví centrum proti násilnému extremismu Hedayah a velkou mešitu šejcha Záida Bin Sultána. Zemanova choť Ivana bude do ní muset jít v šátku a dlouhém oblečení, prozradil Forejt. Odpoledne odlétá zpět do vlasti. Časový posun oproti ČR je v SAE plus tři hodiny.

Spojené arabské emiráty jsou federací sedmi emirátů (Abú Zabí, Adžmán, Dubaj, Fudžajra, Rás al-Chajma, Umm al-Kuvajn, Šardžá) při pobřeží Perského zálivu. Na pevnině sousedí s Ománem a Saúdskou Arábií a rovněž sdílí námořní hranici s Katarem, Íránem a Pákistánem. Počet obyvatel SAE je 9,2 milionu. Občané SAE tvoří jen asi 20 procent obyvatelstva, z toho 70 procent jsou Arabové. Islám vyznává 96 procent z nich, z čehož 82 procent jsou sunnité a 18 procent šíité.

Zbytek, tedy přibližně 80 procent obyvatel tvoří přistěhovalci, především z Indie, Pákistánu, Bangladéše a Íránu, kteří vyznávají náboženství svých mateřských zemí, tedy především islám a hinduismus.

V čele SAE stojí prezident, kterého volí na pětileté funkční období ze svého středu sedmičlenná Nejvyšší rada vládců – zákonodárný orgán, složený z vládců všech emirátů. Ústavou je dáno, že prezidentem je vždy zvolen vládce emirátu Abú Zabí. SAE jsou spojencem USA a jejich vojáci byli i na misi v Afghánistánu a SAE obnovily letecký boj proti Islámskému státu.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …