Zeman v jihočeské fabrice vzpomínal, jak kdysi paní Albrightová slibovala zakázky

19.02.2014 21:37

Prezident Miloš Zeman završil návštěvu Jihočeského kraje. Během své třídenní cesty stihl navštívit i jadernou elektrárnu Temelín, jejíž rozšíření dlouhodobě podporuje. Během debaty se zaměstnanci jedné z firem Zeman vyzdvihl učňovské školství a vtipkoval, že fabriku vyhodí do vzduchu.

Zeman v jihočeské fabrice vzpomínal, jak kdysi paní Albrightová slibovala zakázky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou

Přestože cestu po dalším z krajů přerušilo prezidentovi jednání Poslanecké sněmovny o důvěře vládě Bohuslava Sobotky, program hlavy státu byl nabitý i tak.

Poslední den třídenní návštěvy český prezident navštívil i vilu Edvarda a Hany Benešových v Sezimově Ústí, kde díky němu poprvé od roku 1948 zavlála standarta prezidenta republiky. Miloš Zeman ve vile druhého československého prezidenta také položil květiny na úmrtní lůžko prezidenta Beneše.

Vedle samotné temelínské elektrárny prezident zavítal i do milevské firmy ZVVZ Machinery, která by potenciálně mohla dodávat zařízení na chystanou dostavbu této jihočeské jaderné elektrárny. V podniku, který se zaměřuje na výrobu vzduchotechniky a strojního zařízení, Miloš Zeman slavnostně zahájil provoz nového horizontálně-frézovacího centra a živě debatoval se zaměstnanci.

Albrightová nedodržela slib

„Přijel jsem k vám po patnácti letech. Tehdy se jednalo o dodávku vzduchotechniky z vaší firmy pro tiranskou jadernou elektrárnu a pod výrazným mezinárodním tlakem tehdy vláda tuto zakázku zrušila, i když zajistila kompenzaci ze státního rozpočtu,“ zmínil prezident.

Následně prý bylo přislíbeno, že se bude Česko a tím i firma ZVVZ svými výrobky podílet na korejském jaderném programu. „Nicméně ten slib ze strany jakési dámy, která se jmenovala Madeleine Albrightová, nebyl splněn,“ postěžoval si Zeman.

Zaměstnanci firmy ZVVZ Machinery debatovali s prezidentem

Jako tradičně se hlava státu zajímala o výši platů tamních zaměstnanců. „Z dokumentů, které jsem dostal, vyplývá, že průměrná mzda zde je bez smluvních platů 25 tisíc korun, což je takový slušný průměr České republiky. Samozřejmě plně důvěřuji statistikám a když vidím úsměv na vašich tvářích, tak věřím, že takové platy opravdu máte,“ uvedl dále český prezident.

Když si jedna statkářka postaví hlavu…

Zeman se ale při debatě se zaměstnanci dotkl i dalších témat, třeba stále zdaleka nedostavěné dálnice D3. Jediné, co k dokončení stavby podle prezidenta chybí, jsou potřebné pozemky a problémy s jejich výkupem. Situaci přirovnal k dlouholeté snaze o dokončení dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové, kde se přes 15 let vlekl spor o kousek pozemku, kudy měla dálnice vést.

Miloš Zeman a Jiří Zimola při návštěvě továrny

„Když si jedna statkářka postaví hlavu, tak současná legislativa téměř znemožňuje, abyste jí to vyvlastnili, byť za cenu v místě obvyklou, tedy tržní. Výstavba zdejší dálnice se brzdí rovněž kvůli tomu, že si někteří lidé postavili hlavu a pozemky prodat nechtějí, nebo je prodat chtějí, ale za vyděračskou cenu,“ řekl Miloš Zeman.

Z právníka strojního inženýra nevyškolíte

Podrobně pak problematiku kolem dálnice D3 vysvětlil jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Ten podle svých slov udělá všechno proto, aby bylo spojení Prahy s Českými Budějovicemi co nejdříve lepší než nyní.

„Do Českých Budějovic jezdím často a jednou jedu přes Tábor a říkám si: To je strašné, příště pojedu přes Písek. Tak jedu přes Písek a říkám si, jak je to strašné, že příště pojedu přes Tábor,“ dodal prezident republiky.

Po dotazu jednoho ze zaměstnanců Zeman vyzdvihl potřebnost učňovského školství a především tzv. mistrovských zkoušek. Podle něho jsme si vychovali zástupy ekonomů a právníků, kteří jdou rovnou na úřady práce. „A nevěřte moc na rekvalifikační kurzy, protože takového právníka přeškolit na strojního inženýra je dost těžká práce,“ poznamenal Miloš Zeman ironicky.

„Zachovejte paniku, jdu továrnu vyhodit do povětří“

Ten v závěru své návštěvy milevské továrny spustil činnost nového obráběcího centra v hodnotě 40 milionů korun, což doprovodil vtípkem za bouřlivého potlesku zaměstnanců: „Jsem technický antitalent a když zmáčknu jakékoliv tlačítko, stroj reaguje úplně opačně, než má. Takže zachovejte paniku, jdu vyhodit vaši továrnu do povětří,“ vtipkoval prezident před tím, než stiskl spouštěcí knoflík na novém zařízení.

Prezident Miloš Zeman během své třídenní návštěvy Jihočeského kraje debatoval se studenty, několikrát se setkal s občany a odpovídal na jejich otázky, navštívil dům seniorů, několik podniků a jako jednoznačný zastánce jaderné energie nemohl vynechat cestu do jaderné elektrárny Temelín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …